Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Το Κουτί (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Σπαθιά διαπερνάνε ένα ξύλινο κουτί και το πτώµα µιας γυναίκας που βρίσκεται µέσα του. Η αστυνοµία αναρωτιέται: Πρόκειται για ένα µαγικό κόλπο που πήγε στραβά ή για µια ειδεχθή δολοφονία; Η αστυνοµικός Μίνα Νταµπίρι της αστυνοµίας της Στοκχόλµης επιστρατεύει τον Βίνσεντ Βάλντερ, Μέγα Πνευµατιστή και ειδικό στη γλώσσα του σώµατος και τη µαγεία. Όταν ο Βίνσεντ ανακαλύψει τον ρωµαϊκό αριθµό τρία χαραγµένο στον µηρό του θύµατος θα συνειδητοποιήσουν ότι στην πραγµατικότητα κυνηγάνε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο πρέπει να σταµατήσουν πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα πτώµατα.
Αλλά και η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν τα δικά τους σκοτεινά µυστικά. Το παρελθόν του πνευµατιστή φαίνεται πως συνδέεται µε όσα συµβαίνουν και τώρα πια πρέπει να βιαστούν. Πρέπει να είναι ένα βήµα πριν τον δολοφόνο. Να κατανοήσουν τι συµβαίνει µέσα στο µυαλό του, για να µπορέσουν να τον σταµατήσουν.

Συγγραφείς: Camilla Lackberg, Henrik Fexeus

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

     "Το Κουτί" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστικό δίδυμο την αστυνομικό Μίνα Νταμπίρι και τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ. Ο Βίνσεντ καλείται να βοηθήσει την αστυνομία να εξιχνιάσει μία φρικιαστική δολοφονία.

    Η αρχή της ιστορίας είναι πολύ δυνατή, σε βάζει αμέσως στην υπόθεση και η πλοκή κινείται σε γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες από όσες είναι απαραίτητο για την προώθηση των εξελίξεων και η ροή της αφήγησης είναι πιο αργή. Η γραφή είναι κινηματογραφική και περιγραφική στον βαθμό που χρειάζεται. Επίσης, οι διάλογοι βρίσκονται σε ισορροπία με τα κομμάτια της αφήγησης και είναι καλογραμμένοι. Σαν βιβλίο διαβάζεται με ενδιαφέρον, παρά την "κοιλιά" που δημιουργείται στα μισά, ενώ το γεμάτο δράση και σασπένς ανατρεπτικό τέλος αποζημιώνει τον αναγνώστη.

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται ολοκληρωμένα και χωρίς παραλείψεις, ακόμη και όσοι δεν είναι βασικοί ήρωες και ηρωίδες. Η Μίνα και ο Βίνσεντ έχουν ιδιόρρυθμες προσωπικότητες που σου μένουν στο μυαλό. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τους συμπαθήσει ο κάθε αναγνώστης, αλλά είναι από αυτούς που δεν περνούν αδιάφοροι και είναι εύκολο να σχηματίσεις μία γνώμη γι' αυτούς. 

    Ολοκληρώνοντας, "Το Κουτί" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σου δημιουργεί ανάμεικτες εντυπώσεις.  Αυτά που θα κερδίσουν όποιον το διαβάσει είναι η ιστορία και οι χαρακτήρες του, αν και υστερεί λίγο από άποψη πλοκής.

2 σχόλια:

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...