Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Η Δίκη που Άλλαξε τον Κόσμο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Άραγε ξέρουμε τα πάντα για τις τελευταίες ώρες του Χριστού; Μήπως συνέβη κάτι λίγο πριν από τη Σταύρωση, για το οποίο κανείς δεν έχει μιλήσει εδώ και αιώνες;

Και όμως, εκείνη την ημέρα στο Πραιτώριο της Ιερουσαλήμ, μια γυναίκα όρθωσε το ανάστημά της και προσπάθησε να σώσει τον Ναζωραίο, κάνοντας ό,τι δεν τόλμησαν δεκάδες άντρες γύρω της. Το όνομά της Κλαυδία Πρόκλα. Η σύζυγος του ίδιου του Πόντιου Πιλάτου, του ανθρώπου που δίκασε τον Ιησού. Μια Ρωμαία της άρχουσας τάξης, που, σε καιρούς αντίξοους για κάθε γυναίκα, επέλεξε το δικό της πεπρωμένο, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς. Ποια ήταν πραγματικά; Και πώς έφτασε να ανακηρυχτεί Αγία της Χριστιανικής Εκκλησίας μετά τον θάνατό της;

Από τις ανεμοδαρμένες ερήμους της Ιουδαίας μέχρι τα ομιχλώδη μονοπάτια της αστραφτερής Ρώμης, αυτή εδώ είναι η συγκλονιστική ιστορία ανθρώπων που πάλεψαν με τα σκοτάδια τους για να βγουν στο φως. Είναι το πορτρέτο μιας θαρραλέας ύπαρξης που αντιτάχθηκε στη βία των ημερών της. Η ανατομία ενός γάμου που χτυπήθηκε ανελέητα από τη μοίρα. Το δραματικό χρονικό μιας δίκης που σημάδεψε την ανθρωπότητα και εκείνου του τραγικού δικαστή που ένιψε τας χείρας του, του άντρα που είχε ξεκινήσει την καριέρα του με όνειρα και έσβησε στην αφάνεια. Και, τέλος, η οδύσσεια ενός παλιού Ρωμαίου στρατηγού, που σαράντα χρόνια μετά τη Σταύρωση έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά οδεύοντας προς τη δική του λύτρωση.

Συγγραφέας: Στέφανος Δάνδολος

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    "Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συνθέτει με εξαιρετικό τρόπο την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία.  Η ιστορία επικεντρώνεται στα γεγονότα που συνέβησαν πριν την σταύρωση του Χριστού, αλλά μας μεταφέρει και αρκετά χρόνια μετά. 

    Ο συγγραφέας προσπαθεί να ρίξει φως σε μερικές πτυχές της γνωστής σε όλους μας σταύρωσης. Για να το κάνει αυτό συνθέτει την πλοκή κατά βάση από την πλευρά της Κλαυδίας Πρόκλας, της συζύγου του Πόντιου Πιλάτου. Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο με γρήγορη και αριστοτεχνικά πλεγμένη πλοκή. Γίνονται συχνές εναλλαγές στο χρόνο και στα πρόσωπα, αλλά παρόλα αυτά ο αναγνώστης δεν μπερδεύεται. Αντίθετα, διαβάζει με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή.    

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται επαρκώς και καταλαβαίνεις πολλά γι' αυτούς κυρίως μέσα από τις πράξεις τους και τη συμπεριφορά τους. Δεν είναι από αυτούς τους ήρωες μυθιστορημάτων που δένεσαι ή ταυτίζεσαι εύκολα μαζί τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κλαυδία είναι μία αξιοθαύμαστη ηρωίδα που θα δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις σε όποιον διαβάσει το βιβλίο.

    Ολοκληρώνοντας, "Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο" είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί. Αν σας φαίνεται ενδιαφέρουσα η περιγραφή του, τότε θα σας ικανοποιήσει και θα σας προσφέρει ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...