Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Το Πράσινο Σημειωματάριο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Όλοι λένε ψέματα για τη ζωή τους. Τι θα γινόταν όμως αν μοιραζόσουν την αλήθεια;

Αυτό αναρωτιέται ο Τζούλιαν Τζεσόπ, ένας εκκεντρικός ζωγράφος εβδομήντα εννέα ετών. Αποφασίζει να καταγράψει την αλήθεια για τη ζωή του σε ένα πράσινο σημειωματάριο και να το αφήσει στο καφέ της Μόνικα στην oδό Φούλαμ. Κι όσο η ιστορία ξετυλίγεται, το σημειωματάριο, που ο Τζούλιαν το έχει ονομάσει «Πείραμα της Αυθεντικότητας», αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων που το πιάνουν στα χέρια τους.
Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ανταλλαγή μυστικών οι ήρωες αποκαλύπτουν τις ενδόμυχες αλήθειες και επιθυμίες τους και μαθαίνουν πως η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο τρομακτική όσο μοιάζει. Απεναντίας, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.

Συγγραφέας: Clare Pooley

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

    "Το Πράσινο Σημειωματάριο" είναι ένα μυθιστόρημα που σου φτιάχνει τη διάθεση και είναι από τα βιβλία που απευθύνονται σε όλους όσους αγαπούν τα βιβλία. Ο Τζούλιαν είναι ένας εκκεντρικός ηλικιωμένος ζωγράφος. Αποφασίζει να ξεκινήσει ένα παιχνίδι που το ονομάζει "Το Πείραμα της Αυθεντικότητας". Αφήνει λοιπόν ένα σημειωματάριο που αναγράφει αυτή την φράση στο εξώφυλλό του στο καφέ της Μόνικα. Αυτή είναι αρχή μιας ιστορίας στην οποία εμπλέκονται αρκετοί και διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες.

    Η συγγραφέας αφηγείται ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πάρει στα χέρια τους το σημειωματάριο. Η πλοκή έχει κανονικό ρυθμό και η υπόθεση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και μυστήριο. Στο δεύτερο συμβάλλει εκτός των άλλων και η συχνή εναλλαγή των ατόμων, όπου εστιάζει κάθε φορά η αφήγηση. Είναι ένα βιβλίο βγαλμένο από την πραγματική ζωή, αλλά ταυτόχρονα έχει και την αίγλη ενός μυθιστορήματος. Κατά κύριο λόγο είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που σε γεμίζει με όμορφες εικόνες και θετικά συναισθήματα. Βέβαια δε λείπει και το δραματικό στοιχείο για να εξισορροπήσει τα πράγματα.

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Παράλληλα διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας που τους κάνουν ξεχωριστούς. Το γεγονός ότι είναι πολλοί δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να εντοπίσει έστω και έναν που συμπαθεί ή ταυτίζεται μαζί του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιγραφή τους, παρότι είναι αρκετοί, δε γίνεται επιφανειακά. Στο τέλος έχεις σχηματίσει μία εικόνα και μία άποψη για τον καθένα από αυτούς.

    Ολοκληρώνοντας, "Το Πράσινο Σημειωματάριο" είναι ένα γλυκό βιβλίο που εκπέμπει ζεστασιά. Θα σας κάνει να γελάσετε, να συγκινηθείτε και θα σας βάλει σε σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

'Ενα Καλοκαίρι Χωρίς Κανόνες

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Όταν η Μέρεντιθ Φοξ έχασε την αδελφή της, την Κλερ, πριν από δεκαοκτώ μήνες, απομονώθηκε τελείως....