Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Μισό Παιδί (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Αντώνης Ράπτης, δεκαεφτά χρονών αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου μ’ ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο κι όλους σχεδόν τους φίλους του, κι έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει. Το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο.
Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμα τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος κι ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμα τις αισθήσεις του πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Κι οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.
Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών κι επίδοξος γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική απ’ τις μητέρες.
Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά εξακολουθεί να ’ναι παιδί; Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού; Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια. Ποιος σκότωσε πρώτος και ποιο θύμα ξεχάστηκε; Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα.

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Μισό Παιδί" είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που θα ικανοποιήσει και τους απαιτητικούς αναγνώστες. Σε ένα χωριό της Ελλάδας, ο δεκαεπτάχρονος μαθητής Αντώνης μπήκε στο σχολείο του και σκότωσε τον δάσκαλο και πολλούς από τους συμμαθητές του. Στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Φίλιππος επισκέπτεται το χωριό για να καταγράψει την ιστορία, μιλώντας με όσους επηρεάστηκαν από το συμβάν.

    Είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που πραγματεύεται σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον για ανάγνωση παραμένει αμείωτο μέχρι την ολοκλήρωση της ιστορίας. Η πλοκή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που την κάνουν να ξεχωρίζει από παρόμοια αναγνώσματα. Η ιδιαιτερότητα αυτή εμπεριέχει με έναν τρόπο το στοιχείο του υπερφυσικού. Επίσης, το ανατρεπτικό τέλος είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου. Η έκπληξη που νιώθεις ολοκληρώνοντας το, προστίθεται στην πληθώρα των συναισθημάτων που σου προκαλούνται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Κάτι που μπορεί να ξενίσει μερικούς αναγνώστες είναι οι σκληρές περιγραφές και η πιο "προκλητική" χρήση της γλώσσας σε διάφορα σημεία.

    Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Σε ορισμένους από αυτούς γίνεται πιο λεπτομερής παρουσίαση του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεσής τους, ενώ συχνές είναι και οι αναφορές σε ιστορίες από το παρελθόν τους. Ένας από αυτούς τους ήρωες είναι ο Αντώνης. Όσο αφορά τον Φίλιππο, ως χαρακτήρας δεν είναι από αυτούς που σου μένουν, παρότι μέσω αυτού διαβάζουμε την ιστορία (τριτοπρόσωπη αφήγηση). Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι είναι αδιάφορος και κακογραμμένος.

    Γενικά,  το "Μισό Παιδί" είναι από τα βιβλία που θα σας αφήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις, εάν το διαβάσετε. Δε είναι από αυτά που θα μπορούσαν να διαβαστούν από όλους, ωστόσο δε νομίζω να απογοητευτείτε όσοι το επιλέξετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ. Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση. Εδώ απαγορεύΟΝται το...