Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Η Επιστροφή της Πηνελόπης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Πένι (Πενέλοπε) Σάρεϊ, Ελληνοβρετανίδα που ζει στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Σµύρνη έναν αιώνα µετά την Καταστροφή µεταφέροντας στις αποσκευές, και στην ψυχή της, οικογενειακές ιστορίες κι ενθύµια από τη ζωή των προγόνων της στη χαµένη πολιτεία: τα τροµακτικά γεγονότα του 1922 που της εξιστόρησαν η γιαγιά της Πηνελόπη και οι θείες της, αλλά και τις αναµνήσεις τους από τα προηγούµενα σµυρνέικα χρόνια της ακµής και της ξεγνοιασιάς. Μαζί, φέρνει µαρτυρίες προσφύγων, ιστορικές γνώσεις… και έναν σωρό παλιούς χάρτες!
Επιστρέφει το κλειδί της κατοικίας Σάρεϊ που κάηκε το ’22. Δεν έχει πλέον πόρτα ν’ ανοίξει.
Στο ταξίδι επιστροφής της αναζητεί παλιές πατηµασιές, τα βλέµµατα που ακούµπησαν σε τοίχους σµυρνέικων σπιτιών που ακόµη στέκουν, το όρος Σίπυλος τι θέλει να της µαρτυρήσει µε τις πνοές του αέρα, τους ήχους που φέρνει η αύρα από τη θάλασσα! Θα αναδυθούν καινούργια συναισθήµατα, θα έρθουν πολλές σκέψεις, θα συµβούν απρόσµενες αποκαλύψεις. Στη Σµύρνη η Πένι θα γνωρίσει ανθρώπους που πρόθυµα θα τη βοηθήσουν να πλησιάσει κι άλλο την Αλήθεια.
Θα αναχωρήσει οκτώ µέρες µετά, µε τη βεβαιότητα πως η παλιά Σµύρνη ανέµενε την επιστροφή της απογόνου! Και µε τη γοητευτική διαπίστωση πως το ταξίδι αυτό, µαγικά, αόρατα και άηχα, έβαλε σε τάξη τις ιστορίες και τα αισθήµατα που της κληροδοτήθηκαν.

Συγγραφέας: Νοέλ Μπάξερ

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   "Η Επιστροφή της Πηνελόπης" είναι ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στη Σμύρνη. Η κεντρική ηρωίδα Πενέλοπε Σάρει ταξιδεύει στη Σμύρνη έναν αιώνα μετά την καταστροφή της και αναζητά ιστορίες για την οικογένειά της. 

   Είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με όμορφες περιγραφές και ζωντανούς διαλόγους. Η αφήγηση γίνεται από διάφορα πρόσωπα που συναντά η Πενέλοπε κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Σμύρνη. Υπάρχουν αρκετές σκληρές σκηνές που αφορούν τα γεγονότα της καταστροφής της πόλης.  Η πλοκή δε ρέει γρήγορα και σε συνδυασμό με το βαρύ θέμα του βιβλίου, κάνουν την ανάγνωση να κυλάει αργά και δύσκολα. Οι αποκαλύψεις που αφορούν την οικογένεια της Πενέλοπε σε ορισμένες περιπτώσεις εκπλήσσουν τον αναγνώστη, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που συμβαίνουν στο παρόν, τα οποία κάνουν το ανάγνωσμα πιο ενδιαφέρον. Ένα στοιχείο που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι τα αποσπάσματα από το έπος της Οδύσσειας που ενσωματώνονται αρμονικά στο κείμενο.

   Η κεντρική ηρωίδα Πενέλοπε παρουσιάζεται επαρκώς για να εξυπηρετηθεί η ιστορία, αλλά θα μπορούσαν να περιγραφούν και άλλες πλευρές της. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι εξίσου καλοστημένοι και προβάλλονται κυρίως μέσα από τις αλληλεπιδράσεις και την επικοινωνία τους με την Πενέλοπε. 

   Γενικά, "Η Επιστροφή της Πηνελόπης" είναι ένα μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία που θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή για όσους ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, δεν είναι από αυτά τα βιβλία που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλους όσους αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

'Ενα Καλοκαίρι Χωρίς Κανόνες

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Όταν η Μέρεντιθ Φοξ έχασε την αδελφή της, την Κλερ, πριν από δεκαοκτώ μήνες, απομονώθηκε τελείως....