Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Εξ Αίματος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Το 1976 η Ντέινα έχει μόλις κλείσει τα είκοσι έξι της και με τον Κέβιν, τον άντρα της, μετακομίζουν στο καινούργιο τους σπίτι, στο Λος Άντζελες. Ξαφνικά κι ενώ τακτοποιούν τα βιβλία τους, η Ντέινα χάνει τις αισθήσεις της. Όταν συνέρχεται, βρίσκεται στην άκρη ενός πυκνού δάσους και αμέσως αντιλαμβάνεται ότι στο ποτάμι που βρίσκεται δίπλα της πνίγεται ένα μικρό παιδί. Δίχως δεύτερη σκέψη βουτάει στο νερό και το σώζει, αλλά βγαίνοντας την περιμένει στην όχθη ένας άνδρας που τη σημαδεύει με το όπλο του. Κι ενώ κινδυνεύει η ζωή της, βρίσκεται και πάλι πίσω στο διαμέρισμά της, μουσκεμένη ως το κόκαλο. Μόλις έχει βιώσει την τρομακτικότερη εμπειρία της ζωής της, αλλά τότε δεν ήξερε ότι αυτό θα της συνέβαινε ξανά και ξανά…

Συγγραφέας: Οκτάβια Ε. Μπάτλερ

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Αίολος.

   Το "Εξ Αίματος" είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει και το είδος του ιστορικού μυθιστορήματος. Η Ντέινα είναι μία μαύρη γυναίκα που ζει στις Η.Π.Α το 1976. Την ημέρα που μετακομίζει με τον σύζυγό της στον νέο τους σπίτι, συμβαίνει κάτι παράξενο. Ξαφνικά μεταφέρεται πίσω στον χρόνο, στις αρχές του 1800, όπου καλείται να σώσει ένα αγόρι από πνιγμό.

   Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα που περνάει διάφορα κοινωνικά και αντιρατσιστικά μηνύματα.  Η πλοκή έχει γρήγορο ρυθμό, και η ιστορία είναι ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα. Η συγγραφέας πραγματεύεται το θέμα του ρατσισμού και της δουλείας των μαύρων. Χρησιμοποιεί απλή και ρεαλιστική γλώσσα και παρουσιάζει τις ιδιαίτερα σκληρές καταστάσεις, χωρίς να αναλώνεται σε μελοδραματισμούς. Καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να αγγίξει βαθιά τον αναγνώστη, να του μάθει πολλά και να τον κάνει να σκεφτεί. Διαβάζοντάς το κανείς, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο βιβλίο.

   Η Ντέινα είναι η βασική ηρωίδα της ιστορίας. Διακρίνεται από γενναιότητα, καλοσύνη και πείσμα. Οι πράξεις της δείχνουν ότι ένας αξιόλογος και αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Η περιγραφή της είναι λεπτομερής και ο χαρακτήρας της εξελίσσεται σταδιακά μέχρι το τέλος. Όσο αφορά τους δευτερεύοντες ήρωες, είναι σωστά δομημένοι και εξυπηρετούν με τον κατάλληλο τρόπο τον ρόλο τους στην υπόθεση. 

   Γενικά, το "Εξ Αίματος" είναι ένα από τα βιβλία που "πρέπει" να διαβαστεί από όλους μας. Ακόμη και αν δεν είναι στις προτιμήσεις σας το συγκεκριμένο είδος, δώστε του μία ευκαιρία. Είναι ένα ανάγνωσμα που έχει να δώσει πολλά σε όποιον το διαβάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...