Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Τα Πουλιά της Μπανγκόκ (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Φαινομενικά ο Πέπε Καρβάλιο ταξιδεύει στην Μπανγκόκ προστρέχοντας στο SOS που του στέλνει μια παλιά του φίλη, η Τερέσα Μαρσέ. Ο αναγνώστης εντούτις μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα πως γι’ αυτόν είναι μια φυγή από την καθημερινότητά του, όπου η πραγματικότητα είναι ανεπαρκής και τον ωθεί να κυνηγά φαντάσματα, όπως της Θέλια Ματάις, που δολοφονήθηκε με μια μποτίλια σαμπάνιας άγνωστης μάρκας ή εκείνο της δολοφόνου της, της Μάρτα Μιγκέλ, μιας αυτοδημιούργητης γυναίκας από το χωριό της Σαλαμάνκα. Η πραγματική αιτία του ταξιδιού όμως μπορεί να είναι να μάθει το όνομα των πουλιών της Μπανγκόκ ή να επιβεβαιώσει πως η γη είναι στρογγυλή και πως η τελική έκβαση τον περιμένει πίσω στην πατρίδα του.

Συγγραφέας: Manuel Vazquez  Montalban

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταιχμίο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

 

   "Τα Πουλιά της Μπανγκόκ" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο. Ο Καρβάλιο δέχεται ένα τηλεφώνημα από μία παλιά του φίλη, την Τερέσα Μαρσέ. Εκείνη βρίσκεται στην Μπανγκόκ και του ζητάει να την βοηθήσει, οπότε αποφασίζει να ταξιδέψει εκεί γι’ αυτό αλλά και για διάφορους άλλους λόγους.

   Το βιβλίο ξεκινά με την περιγραφή της δολοφονίας της Θέλια Ματάις από την Μάρτα Μιγκελ. Αμέσως μετά παρουσιάζεται στον αναγνώστη η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Πέπε Καρβάλιο. Η παρουσίασή του μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πώς διαχειρίζεται τις διάφορες υποθέσεις που του τυχαίνουν. Η πλοκή είναι αρκετά χαλαρή, κυλάει με κανονικούς ρυθμούς και η ιστορία σου κρατάει το ενδιαφέρον. Ωστόσο, το βιβλίο γίνεται σε αρκετά σημεία φλύαρο και αυτό δε βοηθά στο να παραμείνει προσηλωμένος στο διάβασμα ο αναγνώστης. Το στοιχείο της έκπληξης λείπει, αλλά υπάρχει ένα αίσθημα αγωνίας κατά την ανάγνωση. Διαβάζοντάς το καταλαβαίνεις ότι ο συγγραφέας δεν στοχεύει στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης, αλλά στο να παρασύρει αυτόν που διαβάζει σε ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι παρέα με τον ήρωά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταλέντο στη γραφή, οι γνώσεις και η ευφυΐα του συγγραφέα είναι στοιχεία που γίνονται εμφανή από την αρχή.

   Ο Πέπε Καρβάλιο είναι από τους χαρακτήρες βιβλίων που δύσκολα θα αγαπήσεις, αν και σίγουρα θα νιώσεις μία συμπάθεια προς αυτόν. Η προσωπικότητά του είναι ξεχωριστή και σου μένει στο μυαλό, προκαλώντας και θετικές και αρνητικές εντυπώσεις. Το βιβλίο θα λέγαμε ότι εστιάζει περισσότερο στον ήρωα, παρά στην υπόθεση καθαυτή.

   Γενικά, «Τα Πουλιά της Μπανγκόκ» είναι ένα βιβλίο που ξεφεύγει από τα πρότυπα ενός κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι που διαφέρει λίγο από τα συνηθισμένα, τότε είναι μία καλή επιλογή για εσάς.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...