Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Γη που Χάνεται (Κριτική βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


 

Περίληψη: Ένα αυγουστιάτικο απόγευµα, δύο κορίτσια –αδελφές, οκτώ και έντεκα ετών– εξαφανίζονται από µια ακτή της χερσονήσου Καµτσάτκα, του βορειοανατολικού άκρου της Ρωσίας. Τις εβδοµάδες, κι ύστερα τους µήνες, που ακολουθούν η έρευνα της αστυνοµίας αποδεικνύεται άκαρπη. Απόηχοι της εξαφάνισης αντηχούν απ’ άκρη σ’ άκρη µιας σφιχτά δεµένης κοινότητας, µε τον φόβο και την απώλεια να ταλανίζουν τις γυναίκες που ανήκουν σ’ αυτήν.

Με σκηνικό την αποµακρυσµένη σιβηρική χερσόνησο της Καµτσάτκα η Γη που χάνεται διεισδύει µε εκπληκτική συναισθηµατική ακρίβεια στον κόσµο ενός συνόλου θαυµάσια σκιαγραφηµένων χαρακτήρων που τους συνδέει ένα αδιανόητο έγκληµα. Η συγγραφέας πλάθει εικόνες σκληρής οµορφιάς και µεταφέρει τους αναγνώστες σε µια περιοχή τόσο παράξενη όσο και σαγηνευτική, όπου οι κοινωνικές και εθνοτικές εντάσεις σιγοβράζουν από καιρό, και όπου οι ξένοι συχνά είναι οι πρώτοι που θα κατηγορηθούν.

Συγγραφέας: Julia Phillips

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Γη που Χάνεται" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με στοιχεία μυστηρίου. Η εξαφάνιση δύο κοριτσιών σε μια περιοχή της χερσονήσου Καμτσάτκα επηρεάζει με διάφορους τρόπους την τοπική κοινότητα. Ουσιαστικά διαβάζουμε τις ιστορίες ανθρώπων της κοινότητας αυτής και το πώς συνδέονται με την εξαφάνιση.

   Πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο που η γραφή του είναι όσο χρειάζεται περιγραφική για να σε μεταφέρει στον τόπο που εξελίσσεται η ιστορία. Η ανάγνωσή του σου κρατάει το ενδιαφέρον και είναι ενίοτε αγωνιώδης. Το ξεκίνημα του βιβλίου σου τραβάει αμέσως την προσοχή και η συνέχεια είναι εξίσου καλή. Η πλοκή ξεδιπλώνεται με έναν μη συνηθισμένο τρόπο, εστιάζοντας κάθε φορά σε κάποιον από τους χαρακτήρες. Είναι καλοδουλεμένη και παρά τα πολλά ονόματα που αναφέρονται, ο αναγνώστης δεν μπερδεύεται. Η ιστορία είναι βγαλμένη από την καθημερινότητα "απλών" ανθρώπων. Μέσα από την αφήγηση της θίγονται θέματα που αφορούν την κλειστή αυτή κοινωνία και κατ' επέκταση την δική μας. Παράλληλα, μεγάλη έμφαση δίνεται στα συναισθήματα και στις σκέψεις των ηρώων.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Η παρουσίαση τους είναι εξαιρετική, αν σκεφτεί κανείς ότι αφιερώνονται κάποιες σελίδες στον καθένα από αυτούς. Επίσης, ο τρόπος που σχετίζονται μεταξύ είναι κάτι που κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Η ποικιλία που υπάρχει στις προσωπικότητες και στις προσωπικές ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές, κάνει εύκολο για τον αναγνώστη να ταυτιστεί, να αγαπήσει ή και να αντιπαθήσει κάποιον από τους ήρωες.

   Γενικά, το βιβλίο "Γη που Χάνεται" είναι ένα μυθιστόρημα που θα σας προσφέρει μία όμορφη αναγνωστική εμπειρία και θα σας προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...