Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Η Ιστορία των Αλόγων (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: 1880. Ο νεαρός ζωολόγος Μιχαήλ παραλαμβάνει στον ζωολογικό κήπο της Αγίας Πετρούπολης ένα κρανίο που φαίνεται πως ανήκει σε ένα αρχαίο άλογο, πρόγονο του είδους. Ξεκινάει μια περιπετειώδη αποστολή στη Μογγολία, απ’ όπου επιστρέφει με άγρια άλογα για ζωολογικούς κήπους και καταφύγια ζώων στην Ευρώπη.

1992. Η Γερμανίδα ζωολόγος Κάριν ταξιδεύει στο ζωολογικό πάρκο Χουστάι της Μογγολίας για να υλοποιήσει το μεγαλύτερο σχέδιο φυσικής διατήρησης όλων των εποχών: να επιστρέψουν τα κάποτε ελεύθερα άγρια άλογα στις τεράστιες στέπες της καταγωγής τους.

2064. Η Εύα παλεύει να ζήσει σε ένα χωριό της Νορβηγίας που έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι οι κάτοικοι, μεταναστεύοντας όλο και πιο βόρεια σε μια Ευρώπη που διαλύεται από την κλιματική αλλαγή.

Τρεις ιστορίες που τις συνδέει η προσπάθεια διάσωσης του αλόγου Przewalski, του μοναδικού άγριου αλόγου στον κόσμο.

Συγγραφέας: Maja Lunde

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   "Η Ιστορία των Αλόγων" αποτελεί το τρίτο μέρος της τετραλογίας του περιβάλλοντος και είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα την διάσωση του άγριου αλόγου Przewalski. Ο Μιχαήλ, η Κάριν και η Εύα είναι οι βασικοί ήρωες που προσπαθούν ο καθένας με τον δικό του τρόπο και σε διαφορετική χρονική στιγμή να συμβάλλουν στην προστασία αυτού του ζώου.

   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα στα τρία πρόσωπα σε κάθε κεφάλαιο. Η γραφή της Maja Lunde είναι λιτή, αλλά όχι απλοική, και οι περιγραφές της σου δημιουργούν ζωντανές εικόνες κατά την ανάγνωση. Οι διάλογοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του βιβλίου και αυτό κάνει το διάβασμά του να κυλάει εύκολα, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Η θεματολογία που αφορά την προστασία ενός είδους προς εξαφάνιση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, ενώ προβάλλονται και θέματα, όπως είναι οι οικογενειακές σχέσεις και γενικότερα οι σχέσεις των ανθρώπων υπό δυσμενείς συνθήκες. Ωστόσο, δεν επηρεάζεσαι βαθιά από την ιστορία παρά σε μερικά μόνο αποσπάσματα, κάτι που δεν το περιμένεις από ένα βιβλίο όπως αυτό. Αυτό ίσως συμβαίνει, επειδή η εξαφάνιση ενός άγριου είδους αλόγων δεν επηρεάζει άμεσα τον άνθρωπο. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δε σε προβληματίζει καθόλου και ότι δε σου προκαλεί κανένα συναίσθημα, καθώς το διαβάζεις.

   Ο Μιχαήλ, η Κάριν και η Εύα έχουν έναν κοινό σκοπό και ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουν, κάνουν τη δική τους προσπάθεια να συμβάλλουν σε αυτόν. Όπως είναι λογικό, ο Μιχαήλ το 1880 με την Κάριν το 1992 δεν έχουν τις ίδιες ευκολίες, ενώ οι δυσκολίες για την Εύα το 2064 που θυμίζει δυστοπία είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται σε βάθος και η συμβολή τους στη διατήρηση του αλόγου Prwewalski είναι αξιοθαύμαστη, ειδικά στην περίπτωση της Εύα. 

   Γενικά, "Η Ιστορία των Αλόγων" είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που σε βάζει σε σκέψεις και σου γεννά διάφορα ερωτήματα κατά την ανάγνωση. Αν έχετε διαβάσει τα προηγούμενα της σειράς ή σας ενδιαφέρει το θέμα του, δώστε του μία ευκαιρία. Έχει περιθώρια βελτίωσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα κακό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...