Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Σκοτεινός Κήπος (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Τόμπι ήταν ανέκαθεν τυχερός στη ζωή του. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν. Μια βάναυση επίθεση τον αφήνει τραυματισμένο — δεν θα είναι πια ποτέ ο ίδιος άνθρωπος. Αναζητά καταφύγιο στο πατρικό του, ένα σπίτι γεμάτο όμορφες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια του και τα εφηβικά πάρτι με τα ξαδέλφια του. Λίγο μετά την άφιξή του εκεί όμως, στη γέρικη φτελιά του κήπου θα βρεθεί κρυμμένο ένα κρανίο. Και καθώς ο κλοιός των αστυνομικών αρχίζει να σφίγγει γύρω από την οικογένειά του, ο Τόμπι θα αναγκαστεί να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για τους αγαπημένους του, για το παρελθόν του και, τελικά, για τον ίδιο.

Συγγραφέας: Tana French

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   Ο "Σκοτεινός Κήπος" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που παρότι δεν είναι γεμάτο ανατροπές και δεν έχει γρήγορες εξελίξεις, καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον αυτού που το διαβάζει. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τόμπι, ο οποίος αφού δέχεται επίθεση μέσα στο διαμέρισμά του, αποφασίζει να περάσει μερικές εβδομάδες "Στο σπίτι του κισσού" μαζί με τον θείο του.

   Η συγγραφέας δημιουργεί μία ιστορία που σε κρατά σε αγωνία και σε κάποια σημεία σε ανατριχιάζει. Παρά το μέγεθος του βιβλίου και την αργή πλοκή, ο αναγνώστης απορροφάται πλήρως στο διάβασμα, χωρίς να νιώθει ανία. Η χρήση του πρώτου προσώπου και η επιλογή των διαλόγων ως βασικό μέσω αφήγησης, κάνουν το βιβλίο ευκολοδιάβαστο. Στην ουσία οι περισσότερες εξελίξεις της υπόθεσης, γίνονται φανερές μέσα από τις συζητήσεις των ηρώων. Η Tana French έχει σαγηνευτική γραφή και ένα αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο. Ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία του βιβλίου είναι ότι έχει και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς θίγονται διάφορα κοινωνικά θέματα. Δεν θα γίνει αναφορά σε αυτά, προς αποφυγή αποκαλύψεων. Ενώ ένα στοιχείο που πιθανόν δε θα αρέσει στους περισσότερους είναι ότι σε κάποια σημεία γίνεται φλύαρο και "φρενάρει" η ροή της πλοκής. 

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πολύπλευροι και σωστά δομημένοι. Μέχρι και τις τελευταίες σελίδες φανερώνονται νέες πλευρές της προσωπικότητάς τους. Ο Τόμπι είναι ένας ενδιαφέρων κεντρικός ήρωας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μυστήριο που δημιουργείται γύρω από αυτόν, όταν καταλαβαίνει πως το μυαλό του δεν λειτουργεί όπως πριν την επίθεση. Δεν είναι πάντως από τους χαρακτήρες που γίνονται αμέσως αγαπητοί ή συμπαθείς. Ίσως αυτό να μην είναι και από τους σκοπούς της συγγραφέα, δηλαδή να αγαπήσουν οι αναγνώστες τους ήρωές της.

   Γενικά, ο "Σκοτεινός Κήπος" είναι αυτό ακριβώς που φανερώνει ο τίτλος του. Ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ με πολύ μυστήριο και αναπάντεχες αποκαλύψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...