Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Οι Εκλεκτοί (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Πάνε δεκαπέντε χρόνια από τότε που πέντε συνηθισμένοι έφηβοι κλήθηκαν, χάρη σε μια προφητεία, να αντιμετωπίσουν μια πανίσχυρη οντότητα που έσπερνε το χάος στη Βόρεια Αμερική. Ο Σκοτεινός με το όπλο του –μια σειρά από καταστροφικά γεγονότα γνωστά ως Ανεμοστρόβιλοι– ισοπέδωσε πόλεις και εξόντωσε χιλιάδες ανθρώπους. Οι Εκλεκτοί, όπως έγιναν γνωστοί οι έφηβοι, έκαναν τα πάντα για να τον νικήσουν. Και τα κατάφεραν. Ο κόσμος επέστρεψε στην κανονικότητα – όλοι εκτός απ’ αυτούς. Εξάλλου, τι μπορείτε να κάνετε όταν είστε οι πιο διάσημοι άνθρωποι στη γη, το μόνο που γνωρίζετε είναι η μαγεία και ο στόχος σας στη ζωή έχει εκπληρωθεί;
Η Σλόαν δυσκολεύεται περισσότερο απ’ όλους να προσαρμοστεί. Όλοι θεωρούν ότι φταίει η διαταραχή μετατραυματικού στρες από την οποία πάσχει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κρύβει μυστικά – μυστικά που την κρατούν δεμένη με το παρελθόν και την αποξενώνουν από τα μόνα άτομα στον κόσμο που την καταλαβαίνουν.
Στη δέκατη επέτειο από την ήττα του Σκοτεινού συμβαίνει κάτι αδιανόητο: πεθαίνει ένας από τους Εκλεκτούς. Όταν οι υπόλοιποι συναντιούνται στην κηδεία του, ανακαλύπτουν ότι ο τελικός στόχος του Σκοτεινού ήταν πολύ πιο φιλόδοξος απ’ ό,τι οι ίδιοι, η κυβέρνηση και η προφητεία θα μπορούσαν ποτέ να προβλέψουν.
Και αυτή τη φορά η αναμέτρηση απαιτεί περισσότερα απ’ όσα έχει να δώσει η Σλόαν.

Συγγραφέας: Veronica Roth

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Οι Εκλεκτοί" είναι ένα βιβλίο φαντασίας που απευθύνεται σε ενήλικες. Οι Εκλεκτοί είναι μία ομάδα πέντε νεαρών που σχηματίστηκε για την αντιμετώπιση του Σκοτεινού. Μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Σκοτεινού, ένας από τους Εκλεκτούς πεθαίνει και κατά τη διάρκεια της κηδείας του συμβαίνει κάτι αναπάντεχο στους υπόλοιπους της ομάδας. Με αυτόν τρόπο ξεκινά μία συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις.

    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο οι εξελίξεις κινούνται με γρήγορους ρυθμούς και το ενδιαφέρον για ανάγνωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός που κυλάει η πλοκή είναι πιο αργός. Αυτό συμβαίνει διότι η συγγραφέας μας δίνει πληροφορίες για τον κόσμο του βιβλίου, ο οποίος αποτελεί μέρος του πραγματικού κόσμου. Το τρίτο και τελευταίο μέρος όμως, αποζημιώνει τον αναγνώστη με τον καλύτερο τρόπο, καθώς είναι γεμάτο ανατροπές και δράση. Επιπλέον, οι περιγραφές της συγγραφέα βρίσκονται σε ισορροπία με τα κομμάτια των διαλόγων και της αφήγησης. Επίσης, η γραφή της είναι απλή, αλλά το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί είναι πλούσιο. Οπότε, το τελικό αποτέλεσμα είναι όπως πρέπει.

   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην περιγραφή και την παρουσίασή τους. Ως κεντρική ηρωίδα θεωρείται η Σλόαν, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πολλά θέματα, ανάμεσα σε αυτά και κάποια που αφορούν μόνο την ίδια, όπως είναι τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Δεν προβάλλεται σαν την ιδανική ηρωίδα, αντίθετα έχει χαρακτηριστικά αντι-ηρωίδας, κάτι που δε συναντάται συχνά σε βιβλία τους είδους. 

   Γενικά, "Οι Εκλεκτοί" είναι ένα βιβλίο που θα σας δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα και εντυπώσεις. Βεβαία, μόλις ολοκληρώσετε την ανάγνωση θα είστε ευχαριστημένοι με αυτό που διαβάσατε. Αν ψάχνετε ένα βιβλίο φαντασίας, που δεν απευθύνεται σε εφήβους, αποτελεί μια καλή επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...