Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

Κορίτσι (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Μια ιστορία επιβίωσης και εξιλέωσης στην αδυσώπητη φύση της βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Κάποτε ήµουν κορίτσι, αλλά όχι πια. Μυρίζω άσχηµα. Το αίµα ξεράθηκε και πέτρωσε πάνω µου και πάνω στο κουρελιασµένο ρούχο µου. Τα σωθικά µου ένας βάλτος. Χύμηξα µέσα στο δάσος που είδα εκείνη την πρώτη, φριχτή νύχτα, όταν άρπαξαν εµένα και τις φίλες µου από το σχολείο.

Έτσι ξεκινά η συγκλονιστική αφήγηση ενός κοριτσιού που απήχθη από την Μπόκο Χαράµ. Η Μαριάµ γίνεται µάρτυρας και θύµα της βαρβαρότητας µιας ανδρικής κοινότητας που υπακούει σ’ έναν απάνθρωπο κώδικα βίας. Κι ενώ ο κόσµος γύρω της δείχνει βουτηγµένος στην παράνοια, της δίνεται η ευκαιρία να αποδράσει –µόνο και µόνο για να έρθει αντιµέτωπη µε το στίγµα του θύµατος που επιστρέφει µε το παιδί τού εχθρού.

Συγγραφέας: Edna O'Brien

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο με τίτλο "Κορίτσι" είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ένα κορίτσι από την Νιγηρία πέφτει θύμα απαγωγής από την Μπόκο Χαράμ. Ουσιαστικά το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία του κοριτσιού μέσα από τα δικά της μάτια.

    Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί μία ιστορία που αφορά γεγονότα, τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά. Περιγράφει, χρησιμοποιώντας το πρώτο πρόσωπο, με σκληρό και ρεαλιστικό τρόπο τις περιπέτειες αυτού του κοριτσιού και τον αγώνα της για επιβίωση. Ο τρόπος που παρουσιάζονται τα όσα συνέβησαν είναι ψυχρός και καθόλου συναισθηματικός. Ο αναγνώστης σε αρκετά σημεία νιώθει αποτροπιασμό, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα νιώσει συμπόνια για την ηρωίδα του βιβλίου.

   Η βασική ηρωίδα, η οποία μας αφηγείται τα όσα βίωσε, είναι απ' ό,τι φαίνεται ένα γενναίο κορίτσι που δεν το βάζει εύκολα κάτω. Ο χαρακτήρας της είναι καλογραμμένος και μπορείς να καταλάβεις αρκετά για την προσωπικότητά της. Ωστόσο, παρά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, είναι δύσκολο να μπεις στη θέση της και να κατά κάποιο τρόπο να κατανοήσεις τα συναισθήματά της, καθώς αυτά δεν εκφράζονται. 

   Γενικά, το "Κορίτσι" είναι ένα καλογραμμένο και ενδιαφέρον μυθιστόρημα που έχει μία θεματολογία που δε συναντάται συχνά σε βιβλία. Διαβάστε το αν θέλετε να πάρετε μία ιδέα για αυτά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Νιγηρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...