Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Μαύρα σαν τον Έβενο Μαλλιά (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
«Απήγαγαν την κόρη μας.

Ο Ηλίας λέει ότι μόνο εσείς μπορείτε να τη βρείτε».

Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης και η Στεφανία Βαρλάμη προσπαθούν να πείσουν την Έλσα Γληνού, την άλλοτε διακεκριμένη ψυχολόγο και στενή συνεργάτιδα του αστυνόμου Ηλία Παππά, να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να βοηθήσει στις έρευνες για την ανεύρεση της κόρης τους, Λένας.

Η Έλσα, όμως, αρνείται να βγει απ’ τη σκοτεινή άβυσσο στην οποία έχει εδώ και χρόνια βυθιστεί. Θεωρώντας τον εαυτό της υπεύθυνο για τη δολοφονία του συζύγου και της κόρης της, προσπαθεί να ξεχαστεί στο αλκοόλ και δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη δυναμική γυναίκα που συνέβαλε στην εξιχνίαση αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Όταν τελικά αποφασίζει, εξαιτίας ενός μοιραίου γεγονότος, να συμμετάσχει στις έρευνες, θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με τους απαγωγείς αλλά και με το ίδιο της το παρελθόν. Ένα θανάσιμο παιχνίδι ξεκινάει, φέρνοντας στο προσκήνιο καλά κρυμμένα μυστικά, λάθη και πάθη που απειλούν τη ζωή της Λένας, του μικρού κοριτσιού με τα μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά…

Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο με τίτλο "Μαύρα σαν τον Έβενο Μαλλιά" είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Κεντρική ηρωίδα είναι η ψυχολόγος Έλσα Γληνού,  η οποία μετά τον τραγικό χαμό της οικογένειάς της, έχει σταματήσει να ασχολείται με το οτιδήποτε και έχει εθιστεί στο αλκοόλ. Όταν ο πρώην συνεργάτης της, Ηλίας, την φέρνει σε επαφή με τους γονείς ενός κοριτσιού που έχει απαχθεί, αποφασίζει να βγει από το "σκοτάδι" και να βοηθήσει στις έρευνες εύρεσης της μικρής Λένας.

   Η ιστορία ξεκινά με την περιγραφή του τρόπου που χάθηκαν ο σύζυγος και η κόρη της Έλσας, ώστε ο αναγνώστης να ενημερωθεί για το παρελθόν της και να κατανοήσει την τωρινή της κατάσταση. Η βασική υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται τέσσερα χρόνια μετά από αυτό το συμβάν, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν στα πρώτα κεφάλαια. Η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη, δε γίνονται αναφορές σε περιττές λεπτομέρειες και στο τέλος όλα βγάζουν νόημα. Υπάρχουν αρκετές σκηνές δράσης που σου δημιουργούν την αίσθηση ότι παρακολουθείς ταινία, αφού γενικότερα οι περιγραφές του βιβλίου είναι όσο παραστατικές χρειάζεται για να σχηματίσεις μία εικόνα στο μυαλό. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο και η αγωνία του για τις εξελίξεις κορυφώνεται προς το τέλος, το οποίο δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

   Η Έλσα Γληνού είναι κατά μία έννοια μία τραγική ηρωίδα και παρά τα ελαττώματα της, γίνεται συμπαθής στον αναγνώστη. Έχει θάρρος και πείσμα, δύο χαρακτηριστικά που την κάνουν μία πολύ δυνατή προσωπικότητα. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά της αποκαλύπτονται στον αναγνώστη στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου και αυτό κάνει πιο εύκολη την κατανόηση των πράξεών της.

   Γενικά, το "Μαύρα σαν τον Έβενο Μαλλιά" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Θα σας συναρπάσει και θα σας εκπλήξει ευχάριστα η εξέλιξη της ιστορίας που αφηγείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...