Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Ο Χόλντεν Κόλφιλντ δεν είναι εύκολη περίπτωση. Δεν σου επιτρέπει να τον συμπονέσεις, δεν θέλει να τον αγαπήσεις, να τον κάνεις φίλο σου, να ταυτιστείς μαζί του έστω: είναι αδιαπέραστη η ερημιά του. Βλέπει τον κόσμο σαν αμείλικτος τριαντάρης, αλλά εκφράζεται με λεξιλόγιο και συντακτικό ενός πιτσιρικά. Δεν πουλάει επανάσταση. Απολύτως τίποτα δεν πουλάει. Απελπίζεται, αλλά δεν το λέει φωναχτά. Παραιτείται, αλλά δεν το κάνει ζήτημα. Έχει απίστευτο μεγαλείο και η απελπισία του και η παραίτησή του. Ίσως γι αυτό να έχει αντισταθεί ως τώρα στις σχολικές αναλύσεις των αμερικανόπαιδων, στην άρνηση και στη λατρεία, στην παθολογία των φανατικών του και -προπάντων- στον χρόνο: γιατί μιλάει σε ό,τι πιο απελπισμένο έχουμε όλοι μέσα μας.

Συγγραφέας: J.D. Salinger

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράμματα. 

   Το βιβλίο με τίτλο "Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης" είναι ένα διαχρονικό νεανικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον έφηβο Χόλντεν Κόλφιλντ. Η ιδιαίτερη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας αποτελεί το στοιχείο που κάνει αυτό το ανάγνωσμα ξεχωριστό. 

   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με τον τρόπο που εκφράζεται ο ήρωας, δημιουργούν μία αίσθηση αμεσότητας στον αναγνώστη και τον βοηθούν να δεθεί με τον ήρωα. Η ιστορία είναι ουσιαστικά ένα σχόλιο του Χόλντεν για τη ζωή τη δική του και των υπόλοιπων νέων. Ο καυστικός και σαρκαστικός του τόνος κάνουν την εμπειρία της ανάγνωσης συναρπαστική και ευχάριστη. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ελαφρύ ανάγνωσμα. Υπάρχουν αρκετά αποσπάσματα που σε προβληματίζουν και σε βάζουν σε σκέψεις. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ έχει γραφτεί αρκετές δεκαετίες πίσω, παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα. 

   Ο Χόλντεν είναι ένας περίεργος χαρακτήρας που η ιδιόμορφη προσωπικότητά του δεν περνά απαρατήρητη. Η εναλλαγή των συναισθημάτων προς αυτόν είναι συχνή κατά την ανάγνωση. Ως αναγνώστρια τον συμπάθησα πολύ, ωστόσο δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο αποτελεί έναν ήρωα που γίνεται αγαπητός από όλους. 

   Γενικά, το "Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα με σύγχρονα στοιχεία που αξίζει να διαβαστεί. Ίσως σας φανεί παράξενος ο τρόπος γραφής, κυρίως το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, αλλά είναι το κατάλληλο βιβλίο για "διασκέδαση" και ταυτόχρονα περισυλλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...