Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Να ΄μαστε λοιπόν (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Μπράιτον, 1959

Το θέατρο στην άκρη της προβλήτας απολαμβάνει την πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν των τελευταίων χρόνων. Ο ιδιοφυής νεαρός ταχυδακτυλουργός, Ρόνι, μαζί με την εκθαμβωτική βοηθό του, Ίβι, γίνονται τα πιο λαμπρά αστέρια της παράστασης, προσελκύοντας κάθε βράδυ πλήθος θεατών. Συνδετικό κρίκο του θεάματος αποτελεί ο τρίτος της παρέας, o Τζακ, γεννημένος διασκεδαστής και αξιαγάπητος κομπέρ.
Καθώς προχωράει το καλοκαίρι, το εκτός σκηνής δράμα των τριών φίλων αρχίζει να επισκιάζει τη θεατρική τους επιτυχία. Τα γεγονότα που ξετυλίγονται μέρα με τη μέρα θα σφραγίσουν ανεξίτηλα το μέλλον τους.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην προπολεμική και στη μεταπολεμική εποχή, από τα γεγονότα ενός απατηλού, νεανικού καλοκαιριού μέχρι το σήμερα, αναδύονται οι μύχιες σκέψεις και τα όνειρα τριών ανθρώπων που αγάπησαν και πρόδωσαν ο ένας τον άλλον. Αυτό που μένει είναι η μαγεία και το απρόβλεπτο της ζωής, καθώς και ένα βασανιστικό μυστήριο με το οποίο ο Ρόνι, η Ίβι και ο Τζακ θα πρέπει να ζήσουν.
Μαγεία και πραγματικότητα μοιράζονται τη σκηνή σ’ αυτή την έξοχα γραμμένη ιστορία που σηκώνει την αυλαία για να αποκαλύψει τη δύναμη της αγάπης, τις εύθραυστες ψευδαισθήσεις της νεότητας και τις αιφνίδιες μεταστροφές που επιφυλάσσει η ζωή.

Συγγραφέας: Γκράχαμ Σουίφτ

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Να 'μαστε λοιπόν..." είναι ένα μυθιστόρημα, το οποίο δεν αφηγείται μία "δυνατή" ιστορία. Ωστόσο, κερδίζει τον αναγνώστη με τον τρόπο που είναι γραμμένο και με τα μηνύματα ζωής που περνάει. Ο Ρόνι είναι ταχυδακτυλουργός και στην ουσία διαβάζουμε την ιστορία της ζωής του.

   Ο συγγραφέας με έναν μοναδικό τρόπο καταφέρνει να απορροφήσει πλήρως τον αναγνώστη. Η πλοκή του βιβλίου δεν εξελίσσεται μόνο στο παρόν των ηρώων, αλλά υπάρχουν αρκετές χρονικές εναλλαγές που κάνουν την ιστορία ενδιαφέρουσα. Δεν υπάρχουν ανατροπές ούτε το στοιχείο της έκπληξης. Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός περιγραφών και διαλόγων είναι αρμονικός, και το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Το πολύ θετικό στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι ότι περιλαμβάνει αρκετά αποσπάσματα, τα οποία έχουν κάτι να "δώσουν" σε όποιον το διαβάζει. Αυτό το κάτι έχει να κάνει με σημαντικά ζητήματα ζωής που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο, όπως είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι σκέψεις γύρω από το αναπόφευκτο του θανάτου.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ανθρώπινοι και είναι πολύ εύκολο να μπεις στη θέση τους και να συνδεθείς μαζί τους. Ταυτόχρονα, έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και να έχουν ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον ως ήρωες βιβλίου. Ως κεντρικοί θεωρούνται ο Ρόνι, η Ίβι και ο Τζακ, οι οποίοι σχετίζονται μεταξύ τους τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

   Γενικά, το "Να 'μαστε λοιπόν..." είναι ένα μυθιστόρημα λίγων σελίδων (200 σελίδες) που έχει πολλά να μας πει. Είναι ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα, οπότε αν ψάχνετε κάτι το διαφορετικό, αποτελεί μία καλή επιλογή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...