Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Τα Σταφύλια της Οργής-Τόμος Α' (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: "Κι η Αμερική, μη νομίζεις πως είναι και τόσο μεγάλη. Δεν υπάρχει χώρος για μένα και για σένα, για τους όμοιούς μου και για τους όμοιούς σου, δε χωράνε μαζί πλούσιοι και φτωχοί στην ίδια χώρα, δε χωράνε κλέφτες και τίμιοι άνθρωποι μαζί, ούτε η πείνα μαζί με το πάχος."

Συγγραφέας: John Steinbeck

Βαθμολογία: 5/5

   "Τα Σταφύλια της Οργής" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που παρότι γράφτηκε την δεκαετία του '30, έχει μία διαχρονικότητα που το κάνει επίκαιρο και στο σήμερα. Οι οικογένεια Τζόουντ αφήνει το σπιτικό της και μεταναστεύει στην Καλιφόρνια. Στον Α' τόμο του βιβλίου διαβάζουμε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντούν στον δρόμο για μία νέα ζωή.

   Ο Steinbeck γράφει πολύ ωραία, ισορροπώντας τις περιγραφές, τους διαλόγους και την αφήγηση με τον ιδανικότερο τρόπο. Η ιστορία από μόνη της δεν είναι κάτι το φοβερό, καθώς δεν έχει συνεχής εξελίξεις και ανατροπές. Ωστόσο, μέσα από την απλότητά της, καταφέρνει να περάσει στον αναγνώστη όλα τα συναισθήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι παράτησαν το σπίτι τους για ένα καλύτερο μέλλον. Οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων είναι απολαυστικοί και στο μεγαλύτερος μέρος τους, γεμάτοι ουσία. 

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καθημερινοί άνθρωποι της εποχής εκείνης που κοπιάζουν καθημερινά για να τα βγάλουν πέρα. Ο Τομ που αποτελεί τον κεντρικό ήρωα, γίνεται αγαπητός, παρά το παρελθόν του. Η συμπεριφορά του και η προσωπικότητά του κερδίζουν τον αναγνώστη.

   Γενικά, "Τα Σταφύλια της Οργής" είναι ένα βιβλίο της κλασικής λογοτεχνίας που αξίζει να διαβαστεί από όλους. Θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι θα εντοπίσετε πολλές ομοιότητες της τότε κοινωνίας με τη σημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...