Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Είναι το πρωινό του θερισμού, κατά το οποίο γίνεται η επιλογή των φόρων και ουσιαστικά ξεκινούν οι δέκατοι Αγώνες Πείνας. Στην Κάπιτολ, ο δεκαοχτάχρονος Κοριολανός Σνόου προετοιμάζεται για τη μία και μοναδική του ευκαιρία να εξασφαλίσει δόξα ως μέντορας στους Αγώνες. Ο άλλοτε πανίσχυρος οίκος των Σνόου έχει ξεπέσει και η μοίρα του κρέμεται από τη μικρή πιθανότητα να καταφέρει ο Κοριολανός να αποδειχτεί πιο γοητευτικός, πιο έξυπνος και πιο πανούργος από τους συμμαθητές του ώστε να νικήσει ο δικός του φόρος.
Οι πιθανότητες είναι εναντίον του, καθώς του αναθέτουν το κορίτσι φόρο από την Περιοχή 12, την πιο ασήμαντη από όλες. Οι μοίρες τους τώρα διαπλέκονται – κάθε επιλογή που θα κάνει ο Κοριολανός θα μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη ή την αποτυχία, στον θρίαμβο ή στην καταστροφή. Μέσα στην αρένα, θα είναι ένας αγώνας μέχρι θανάτου. Έξω από την αρένα, ο Κοριολανός αρχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον καταδικασμένο του φόρο… και πρέπει να ζυγίσει την ανάγκη του
να ακολουθήσει τους κανόνες ενάντια στην επιθυμία του να επιβιώσει με κάθε τρόπο.

Συγγραφέας: Σούζαν Κόλινς

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

   "Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών" αποτελεί το prequel της επιτυχημένης τριλογίας "Αγώνες Πείνας". Η ιστορία αναφέρεται στον Κοριολανό Σνόου, όταν ήταν περίπου δεκαοχτώ χρονών.

   Η υπόθεση του βιβλίου τραβάει την προσοχή του αναγνώστη, καθώς ο Σνόου στους "Αγώνες Πείνας" είναι ένας πολύ σκληρός χαρακτήρας και το τι βίωσε για να τον κάνει να φέρεται με αυτόν τον τρόπο έχει ένα ενδιαφέρον. Η πλοκή άλλοτε κινείται με γρήγορους ρυθμούς και άλλοτε με πιο αργούς. Η συγγραφέας συνδυάζει αρμονικά το κομμάτι των περιγραφών, των αφηγήσεων και των διαλόγων και γράφει με τέτοιο τρόπο που σε πολλά σημεία σε καθηλώνει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κομμάτια του βιβλίου που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, αφού δεν προσφέρουν και κάτι το ουσιαστικό στην πλοκή. Το τέλος του βιβλίου αποτελεί μία έκπληξη, είναι ικανοποιητικό ως κλείσιμο και σίγουρα σε αφήνει με θετικές εντυπώσεις για αυτό που μόλις διάβασες.

   Ο Κοριολανός είναι από τους χαρακτήρες που δεν περνούν απαρατήρητοι, είτε αυτό έχει θετική είτε αρνητική χροιά. Τα συναισθήματα και η άποψη του αναγνώστη προς αυτόν αλλάζουν κάποιες φορές από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου.  Η Λόυσι Γκρέι αποτελεί έναν από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που ξεχωρίζει για την δυναμική της προσωπικότητα, την οξυδέρκεια και το θάρρος της. Ίσως σας θυμίσει την Κάτνις, την κεντρική ηρωίδα της τριλογίας "Αγώνες Πείνας".

   Γενικά, "Η Μπαλάντα των Αηδονιών και των Φιδιών" είναι ένα καλογραμμένο δυστοπικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί, ιδιαίτερα από τους φαν των "Αγώνων Πείνας". Ακόμη και αν δεν έχετε διαβάσει την τριλογία, μπορείτε να το διαβάσετε ως αυτοτελή ιστορία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...