Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Ντίτα Κράους.
Η ιστορία της μικρότερης και πιο επικίνδυνης βιβλιοθήκης στον κόσμο, ειπωμένη από μια κρατούμενη του Άουσβιτς που κατόρθωσε να επιβιώσει. 
Ιανουάριος του 1944. Η έφηβη Ντίτα Κράους με τους γονείς της μεταφέρεται από το γκέτο των Εβραίων της Τερεζίν στην Πράγα στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μόνο η Ντίτα Κράους και μια χούφτα ακόμα κρατούμενοι επέζησαν, έπειτα από παραμονή ενός έτους, πριν από την απελευθέρωσή τους από τους Συμμάχους την Άνοιξη του ’45. Παρατηρεί τα πάντα, θυμάται τα πάντα και αφηγείται τα πάντα στον Αντόνιο Ιτούρμπε: Τον φόβο, τους συντρόφους που βρίσκαν νεκρούς το πρωί από την πείνα και το κρύο, την καταναγκαστική εργασία κάτω από τα γρονθοκοπήματα των «Κάπος», τις περιοδικές «επιλογές» που ξεχώριζαν τους υγιείς από τους αρρώστους που οδηγούνταν στα κρεματόρια.
Μα πάνω απ’ όλα, θυμάται τον Φρέντι Χιρς, τον αρχηγό του παιδικού μπλοκ 31. Στη μαύρη λάσπη του Άουσβιτς που καταπίνει τα πάντα, ο Φρέντι Χιρς έκτισε μυστικά ένα σχολείο. Οι Ναζί δεν το ξέρουν. Όπως δεν γνωρίζουν και την ύπαρξη της μικρότερης, κρυμμένης και παράνομης δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Περιλαμβάνει έξι «ομιλούντα» βιβλία και οχτώ τυπωμένα. Τα τελευταία, η νεαρή Ντίτα τα κρύβει κάτω από το φόρεμά της με κίνδυνο της ζωής της.  
Συγγραφέας: Antonio G. Iturbe
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.*

   "Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς" είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα που αφηγείται την αληθινή ιστορία της Ντίτα Κράους. Η νεαρή Ντίτα την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν κρατούμενη στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου για ένα διάστημα. Εκεί ανέλαβε το επικίνδυνο καθήκον της διαχείρισης μίας παράνομης βιβλιοθήκης που διέθετε ελάχιστα βιβλία.
   Πρόκειται για ένα "βαρύ" ανάγνωσμα, καθώς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με όλη τη φρίκη που βίωσαν οι κρατούμενοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ωστόσο, η επιλογή του συγγραφέα να φέρει στο φως μία θετική ιστορία, δίνει μία νότα αισιοδοξίας στην όλη μαυρίλα. Ο τρόπος που περιγράφονται τα γεγονότα και που ενσωματώνονται οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων στο κείμενο, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι αποτελείς και εσύ μέρος του βιβλίου ως ένας αμέτοχος παρατηρητής. Λόγω τις θεματολογίας του, περιλαμβάνει αρκετές σκηνές που ανατριχιάζουν, συγκλονίζουν και γενικά προκαλούν έντονα συναισθήματα σε αυτόν που το διαβάζει.
   Η κεντρική ηρωίδα Ντίτα γίνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες αγαπητή και το περίεργο είναι ότι, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει, δε νιώθεις ότι την "λυπάσαι", αλλά ότι την θαυμάζεις για τον χαρακτήρα της και τη συμπεριφορά της. Είναι ένα τολμηρό νεαρό κορίτσι που προσπαθεί να κάνει κάπως καλύτερη την καθημερινότητα των συνανθρώπων της, δανείζοντάς τους βιβλία.
   Γενικά, "Η Βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς" είναι ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Είναι από τα βιβλία που μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής τους, μένουν στη σκέψη σου για μέρες.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...