Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Το Πείραμα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Δεν ήταν φόνος… Δεν ήταν βιασμός… Δεν ήταν βασανιστήριο…
Τρεις γυναίκες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Μία εβδομάδα είναι αρκετή για τον ψυχοπαθή, γνωστό και ως Ψυχοθραύστη, για να τις καταστρέψει. Κανένας δεν γνωρίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί, όμως μέχρι την έβδομη ημέρα θα είναι πλέον ψυχολογικά νεκρές, θαμμένες ζωντανές στο ίδιο τους το σώμα. Ένα μόνο πράγμα είναι γνωστό: οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει σε κάθε θύμα του.
Λίγο πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων, ο Ψυχοθραύστης θα ξαναχτυπήσει. Σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο, το χιόνι πέφτει πυκνό, καθιστώντας τον χώρο ακόμα πιο δυσπρόσιτο και απομονωμένο. Γιατροί και ασθενείς συνειδητοποιούν με φρίκη ότι ο μανιακός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη βρίσκεται ανάμεσά τους.
Παγιδευμένοι στο εσωτερικό της κλινικής, η μόνη τους διέξοδος είναι να ενωθούν για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον. Όμως, σε μία νύχτα ανείπωτου τρόμου όπως αυτή, εκείνος θα τους αποδείξει πως δεν υπάρχει διαφυγή…
Ήταν κάτι πολύ χειρότερο.
Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   "Το Πείραμα" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με γρήγορη πλοκή που σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος. Όλη η ιστορία εξελίσσεται μέσα σε ένα διάστημα μερικών ωρών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ήρωες προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην πέσουν θύματα ενός δολοφόνου με το ψευδώνυμο "Ψυχοθραύστης".
   Αποτελεί ένα βιβλίο που όλα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να το διαβάσει μέσα σε μόλις μία ημέρα. Ο τρόπος που επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία ο συγγραφέας, δηλαδή παρουσιάζοντας το κείμενο ως το περιεχόμενο ενός ιατρικού φακέλου είναι ιδιαίτερος και εξάπτει περισσότερο την περιέργεια για το πώς θα καταλήξει η ιστορία. Η γραφή είναι απλή και ταιριάζει απόλυτα στο είδος που ανήκει το βιβλίο. Παρότι δεν υπάρχουν πολλές περιγραφές, καθώς διαβάζεις, σου δημιουργείται μία ακριβής εικόνα για το χώρο εξέλιξης των γεγονότων. Το ξεκίνημά του είναι πολύ καλό, κάπου στη μέση βέβαια πέφτουν λίγο οι ρυθμοί, όμως αυτό γίνεται σε ελάχιστα κεφάλαια, με το τέλος να είναι ικανοποιητικό και ανατρεπτικό, και να δίνει όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις.
   Κεντρικός ήρωας είναι ο Κάσπαρ, ο οποίος νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική, όπου λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, λόγω προβλημάτων με τη μνήμη του. Υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από τον χαρακτήρα του, με βάση το οποίο εξελίσσεται το κουβάρι της ιστορίας, αλλά δεν αποτελεί έναν ήρωα βιβλίου που δένεσαι μαζί του ή ταυτίζεσαι με αυτόν. Στο σύνολό τους οι χαρακτήρες περιγράφονται ικανοποιητικά, ωστόσο δε μπορώ να πω πως συμπάθησα/ξεχώρισα κάποιον.
   Γενικά, "Το Πείραμα" είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα που σε κάνει να μη θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους τους αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...