Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Σ' Άφησα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή...

Συγγραφέας: Clare Mackintosh
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Σ' Άφησα" της Clare Mackintosh είναι ένα αστυνομικό/ ψυχολογικό θρίλερ που ενώ στο πρώτο του μισό εξελίσσεται αργά, στη συνέχεια επιφυλάσσει εκπλήξεις για τον αναγνώστη και το τέλος του τον αποζημιώνει. Η υπόθεσή του αφορά το πώς ένα τραγικό ατύχημα αλλάζει τη ζωή της Τζένα Γκρέι, κάνοντάς τη να εγκαταλείψει το σπίτι της και να εγκατασταθεί σε ένα δυσπρόσιτο αγρόκτημα της Ουαλίας.
   Η αρχή του βιβλίου είναι αρκετά δυναμική, όμως στη συνέχεια οι ρυθμοί πέφτουν. Η συγγραφέας παίρνει τον χρόνο της για να χτίσει την πλοκή και δεν υπάρχουν καταιγιστικές εξελίξεις. Ωστόσο, περίπου στη μέση αλλάζουν τα πράγματα, με το δεύτερο μισό του βιβλίου να εξελίσσεται γρηγορότερα και να κρύβει κάποιες εκπλήξεις για τον αναγνώστη. Οπότε στη μέση του βιβλίου το ενδιαφέρον του αναγνώστη αναζωπυρώνεται και η αγωνία του για το τι πρόκειται να διαβάσει παρακάτω, κορυφώνεται στα τελευταία κεφάλαια. Η αφήγηση δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα πρόσωπο και αυτό είναι κάτι που κάνει πιο ευχάριστο το διάβασμα. Υπάρχει η αφήγηση που επικεντρώνεται στην Τζένα, η αφήγηση που επικεντρώνεται στον επιθεωρητή Ρέι που ερευνά το ατύχημα και αυτή που γίνεται μέσω ενός προσώπου που δεν εμφανίζεται από την αρχή. Τέλος, στα θετικά του βιβλίου είναι ότι πραγματεύεται και κοινωνικά ζητήματα.
    Όσο αφορά τους χαρακτήρες, αυτός που ξεχωρίζει είναι της Τζένα Γκρέι και αυτό γιατί υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από αυτήν. Η συμπεριφορά της είναι πολύ περίεργη και πρέπει να ολοκληρώσεις την ανάγνωση για να κατανοήσεις τι είναι αυτό που την κάνει να σκέφτεται, να νιώθει και να φέρεται έτσι. Ο επιθεωρητής Ρέι είναι συμπαθητικός, αλλά δεν έχει κάτι που να τον κάνει ιδιαίτερο. Η συγγραφέας πάντως περιγράφει καλά και σε βάθος τους ήρωές της.
   Γενικά, το "Σ' Άφησα" είναι ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που αξίζει να το διαβάσετε, ιδιαίτερα αν σας αρέσουν τα βιβλία που η πλοκή τους δεν "τρέχει", αλλά έχει μία μεγάλη ανατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...