Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Αθώοι Ένοχοι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: «Το αχλάδι της αγωνίας!» ψελλίζει έκπληκτη η Έλσα Γληνού, αντικρίζοντας το πτώμα της νεαρής Ζωής Κομνηνού, που πριν από λίγες ώρες δήλωνε υπεύθυνη για μια σειρά άλυτων φόνων.
Η φράση αυτή θα οδηγήσει την ίδια και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη σε μια αποτρόπαια διαπίστωση: Κάποιος δολοφονεί ανθρώπους χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια; Ποιο είναι το κίνητρό του; Τι συνδέει τα θύματά του; Τι ρόλο παίζουν σ’ αυτή την υπόθεση ο Στάθης Κομνηνός, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιορδάνης Φωκάς και ο δημοσιογράφος Φώτης Μπακιρτζής; Τι σημαίνει η φράση Memento mortis που ανακάλυψε η Έλσα στο ημερολόγιο της Ζωής;
Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η Έλσα και ο Βαρσάμης θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δύο αθώων παιδιών. Θα προλάβουν να τα σώσουν πριν είναι αργά;
Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα κι εκείνοι ρίχνονται στο κυνήγι του άγνωστου δολοφόνου με μοναδικό στοιχείο το συμπέρασμα του αστυνόμου Γιαβρόγλου:
«Ήταν όλοι τους αθώοι».
Συγγραφέας: Ελευθερία Μεταξά 
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Αθώοι Ένοχοι" της Ε. Μεταξά είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικούς ήρωες την ψυχολόγο Έλσα Γληνού και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη. Μια σειρά από φόνους, οι οποίοι δε φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους, ερευνώνται ξανά μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νεαρής Ζωής Κομνηνού.
    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που εξελίσσεται σταδιακά, χωρίς βιασύνη, με την αγωνία να εντείνεται όσο φτάνει προς το τέλος του. Η πλοκή δεν έχει κενά και παραλείψεις, ενώ παρά την παρουσία αρκετών προσώπων και γεγονότων, ο αναγνώστης δε χάνεται σε κανένα σημείο. Η υπόθεση σε κρατάει σε εγρήγορση και το ενδιαφέρον παραμένει σταθερό από την αρχή έως την ολοκλήρωση της ανάγνωσης. Σε κάποια σημεία γίνεται λίγο φλύαρο, αλλά αυτό δεν επηρεάζει αρνητικά την εμπειρία του διαβάσματος. Ίσα ίσα αυξάνει το αίσθημα της ανυπομονησίας για το τι θα ακολουθήσει παρακάτω. 
   Οι κεντρικοί ήρωες Έλσα Γληνού και Μάνος Βαρσάμης έχουν μία πολύ καλή σχέση και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, στα πλαίσια της συνεργασίας τους. Οι χαρακτήρες στο σύνολό τους παρουσιάζονται πλήρως στον αναγνώστη, καθώς η συγγραφέας, εκτός των άλλων, αναφέρει και ιστορίες από το παρελθόν τους. Οι ιστορίες αυτές είναι ιδιαίτερα βοηθητικές για να κατανοήσεις καλύτερα τη συμπεριφορά τους. 
   Γενικά, το "Αθώοι Ένοχοι" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ενδιαφέρουσα υπόθεση και καλές ανατροπές που θα δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις σε αυτούς που θα το διαβάσουν και αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο είδος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...