Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η Λέξη Είναι Φόνος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό, η Νταϊάνα Κάουπερ, πλούσια μητέρα διάσημου ηθοποιού, μπαίνει σε ένα γραφείο τελετών. Βρίσκεται εκεί για να οργανώσει μια κηδεία· τη δική της κηδεία…
Έξι ώρες αργότερα θα βρεθεί νεκρή στο σπίτι της, στραγγαλισμένη με ένα κορδόνι κουρτίνας.
Γνώριζε πως επρόκειτο να πεθάνει; Αναγνώρισε τον δολοφόνο της; Σχετίζονται τα δύο γεγονότα;
Κανείς δεν οργανώνει την κηδεία του και να δολοφονείται την ίδια μέρα. Ή μήπως όχι;
Ο απείθαρχος, εκκεντρικός ντετέκτιβ Ντάνιελ Χόθορν φημίζεται για δύο πράγματα: την ικανότητά του να λύνει μυστήρια και να κρατάει καλά κρυμμένα τα δικά του σκοτεινά μυστικά. Χρειάζεται όμως και κάποιον να γράφει την ιστορία του… Κάτι σαν τον δικό του Γουάτσον. Επιλέγει γι’ αυτόν τον ρόλο τον Άντονι Χόροβιτς.
 Ο Άντονι θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας ιστορίας που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε όμως και να αντισταθεί στη συναρπαστική πλοκή και στις απίστευτες ανατροπές της.
Σύντομα θα ανακαλύψουν και οι δύο ότι έχουν ξεκινήσει ένα επικίνδυνο ταξίδι, γεμάτο αναπάντεχες και αιματηρές αποκαλύψεις…
Συγγραφέας: Antony Horowitz
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Διόπτρα για το αντίτυπο.* 

   "Η Λέξη Είναι Φόνος" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που έχει τη μορφή κλασσικής αστυνομικής ιστορίας. Ο συγγραφέας ενσωματώνει με εξαιρετικό τρόπο τον ίδιο του τον εαυτό στα πλαίσια του βιβλίου και προσπαθεί, σε συνεργασία με τον ντετέκτιβ Χόθορν, να βρει το δολοφόνο.
   Από την περίληψη, φαίνεται ότι πρόκειται να διαβάσεις ένα αρκετά ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Το μυστήριο κυριαρχεί σε όλο το βιβλίο, μέχρι και την αποκάλυψη του δολοφόνου, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ανατροπή. Η πλοκή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και οι εξελίξεις δε σταματούν. Ο συγγραφέας παντρεύει με πολύ όμορφο τρόπο την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία και δεν αναλώνεται σε περιττές περιγραφές. Το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί και ο ίδιος στο βιβλίο του, το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό και δημιουργεί μία αίσθηση οικειότητας σε όποιον το διαβάζει. 
   Ο Χόθορν με τον Άντονι συνθέτουν ένα φαινομενικά αταίριαστο "ζευγάρι", αλλά ο τρόπος που επικοινωνούν και οι ατάκες που ανταλλάσσουν δείχνουν ότι υπάρχει "χημεία" ανάμεσά τους. Η εκκεντρικότητα του ντετέκτιβ Χόθορν είναι το στοιχείο που τον κάνει τον ήρωα που "αγαπάς να μισείς". Αντίθετα, ο Άντονι είναι πιο προσγειωμένος και από τους χαρακτήρες που σχεδόν πάντα συμπαθείς σε ένα βιβλίο. Ο συγγραφέας δίνει την απαραίτητη προσοχή τόσο στο χτίσιμο των χαρακτήρων όσο και στην αφήγηση της ιστορίας.
   Γενικά, "Η Λέξη Είναι Φόνος" είναι ένα απολαυστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που θυμίζει παλιές ιστορίες, καθώς οι κεντρικοί ήρωες βασίζονται ελάχιστα στην τεχνολογία για την επίλυση της υπόθεσης. Διαβάζεται απνευστί και κατά κάποιο τρόπο είναι εθιστικό, αφού δε θέλεις να σταματήσεις να το διαβάζεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...