Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Πάντα Πλάι Σου (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Στα τριάντα δύο του, ο Ράσελ Γκριν τα έχει όλα: µια εντυπωσιακή σύζυγο, µια αξιαγάπητη εξάχρονη κόρη, µια πετυχηµένη καριέρα ως διαφηµιστικό στέλεχος και ένα ωραίο σπίτι. Ζει ονειρεµένη ζωή, και ο γάµος του µε τη σαγηνευτική Βίβιαν είναι το κέντρο της. Κάτω, όµως, από τη γυαλιστερή επιφάνεια αυτής της τέλειας ύπαρξης, αρχίζουν να διακρίνονται ρήγµατα… και κανείς δεν εκπλήσσεται περισσότερο από τον ίδιο τον Ρας όταν κάθε πτυχή της ζωής του που θεωρούσε δεδοµένη ανατρέπεται. Μέσα σε λίγους µήνες, ο Ρας βρίσκεται, χωρίς δουλειά και σύζυγο, να πασχίζει να προσαρµοστεί σε µια νέα, περίπλοκη πραγµατικότητα. Αναλαµβάνοντας να φροντίσει την κορούλα του ως γονιός πλήρους απασχόλησης, ξεκινά ένα ταξίδι που τον τροµοκρατεί και τον αποζηµιώνει εξίσου – ένα ταξίδι που θα δοκιµάσει τις ικανότητές του και τη συναισθηµατική του αντοχή περισσότερο απ’ ό,τι είχε ποτέ φανταστεί.
Ένα συγκινητικό µυθιστόρηµα µε θέµα την απώλεια, τη διάψευση των προσδοκιών αλλά και τη δύναµη της ανιδιοτελούς αγάπης.
Συγγραφέας: Nicholas Sparks
Βαθμολογία: 4.5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Πάντα Πλάι Σου" είναι ένα κοινωνικό και ρομαντικό μυθιστόρημα. Αφορά τη φάση της ζωής του Ράσελ Γκριν, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνονται διάφορα γεγονότα που φέρνουν τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά του.
   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των γεγονότων από την οπτική του Ράσελ προσδίδει αμεσότητα στο κείμενο και κάποιοι αναγνώστες πιθανόν να νιώσουν ότι ταυτίζονται με τον κεντρικό ήρωα. Τα προβλήματα και οι καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ρας αφορούν την οικογένεια, τη δουλειά και την προσωπική του ζωή, θέματα που λίγο πολύ απασχολούν όλους μας, οπότε είναι εύκολο να μπεις στη θέση του και να καταλάβεις τα συναισθήματά του και τις αντιδράσεις του. Η πλοκή εξελίσσεται με κανονικό ρυθμό, χωρίς να κολλάει, ενώ συχνά σου δίνεται η αίσθηση ότι παρακολουθείς μία δραματική ταινία. Αυτό ίσως συμβαίνει και λόγω του τρόπου γραφής του Nicholas Sparks. Παρά το μέγεθός του (670 σελίδες) διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα και το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει το ίδιο από την αρχή έως το τέλος. 
   Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Ράσελ Γκριν, ο οποίος παρά τον ευαίσθητο χαρακτήρα του τις δυσκολίες, παραμένει δυνατός και αντιμετωπίζει με όποιον τρόπο μπορεί τις δύσκολες καταστάσεις. Σε κάποιους μπορεί να φανεί αφελής και υποχωρητικός, αλλά γενικά είναι από τους χαρακτήρες που συμπαθείς και συχνά ταυτίζεσαι μαζί τους, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί και ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, ξεχωρίζουν η πεντάχρονη κόρη του Ράσελ, Λόντον, και η μεγάλη του αδερφή, η Μαρτζ. Στο σύνολό τους οι ήρωες περιγράφονται σε βάθος και είναι εύκολο να σχηματίσεις μια εικόνα για τις προσωπικότητές τους.
   Γενικά, το "Πάντα Πλάι Σου" είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που αξίζει να το διαβάσετε. Πραγματεύεται ζητήματα που αφορούν τα διαφορετικά είδη αγάπης, την απώλεια και τους οικογενειακούς δεσμούς. Τέλος, περνάει ένα μήνυμα αισιοδοξίας παρά τις ανατροπές με τις οποίες είναι γεμάτη η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...