Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Κάραβαλ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ένας θρυλικός διαγωνισμός, ένα σαγηνευτικό ειδύλλιο, ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα σε δύο αδελφές.
Η Σκάρλετ Ντράγκνα δεν έχει φύγει ποτέ από το μικροσκοπικό νησί όπου ζει με την αδελφή της, Τέλλα. Όταν ο πανίσχυρος και σκληρός πατέρας τους της επιβάλει να παντρευτεί, το όνειρο της Σκάρλετ να συμμετάσχει στο Κάραβαλ –τη συναρπαστική παράσταση που λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο– γκρεμίζεται. Κι όμως, η πρόσκληση που τόσα χρόνια ονειρεύεται επιτέλους φτάνει. Και οι δυο αδελφές ξεκινούν για την παράσταση. Μόνο που η Τέλλα πέφτει θύμα απαγωγής από τον εγκέφαλο του Κάραβαλ, τον Λέτζεντ. Ο λόγος είναι ότι η νεαρή κοπέλα αποτελεί το θέμα του φετινού Κάραβαλ, και όποιος τη βρει πρώτος θα είναι ο νικητής. Η Σκάρλετ ξέρει ότι όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του Κάραβαλ είναι μόνο μια περίτεχνη παράσταση. Ωστόσο, άθελά της μπλέκεται σε ένα παιχνίδι αγάπης και μαγείας. Και είτε το Κάραβαλ είναι αληθινό είτε όχι, η Σκάρλετ πρέπει να βρει την Τέλλα πριν οι πέντε νύχτες του παιχνιδιού τελειώσουν. Διαφορετικά θα θέσει σε λειτουργία ένα επικίνδυνο ντόμινο και η πολυαγαπημένη της αδελφή θα εξαφανιστεί για πάντα.
Καλωσήρθατε στο Κάραβαλ… Προσοχή μη σας παρασύρει. 
Συγγραφέας: Στέφανι Γκάρμπερ 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
 *Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός που μου έστειλαν  το βιβλίο.*


   Το "Κάραβαλ" είναι ένα βιβλίο φαντασίας με μαγικές περιγραφές και παραμυθένια ιστορία. Η νεαρή Σκάρλετ καταφέρνει επιτέλους να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να συμμετέχει στο Κάραβαλ, μία παράσταση που λαμβάνει χώρα μία φορά το χρόνο. Όμως, δεν γίνονται όλα όπως τα περίμενε, καθώς η αδερφή της, η Τέλλα, πέφτει θύμα απαγωγής από την αρχή της παράστασης. Όποιος την βρει πρώτος θα είναι και ο νικητής. Η Σκάρλετ με τη βοήθεια του Τζούλιαν, προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει εκείνη πρώτη την αδερφή της.
   Η Στέφανι Γκάρμπερ δημιουργεί με τον τρόπο γραφής της μοναδικές εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη. Οι περιγραφές κυριαρχούν σε όλο το βιβλίο και σε μεταφέρουν στον παραμυθένιο κόσμο του Κάραβαλ. Αρκετά συχνά βιβλία που έχουν πολλές περιγραφές κουράζουν τον αναγνώστη. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην περίπτωση του Κάραβαλ, καθώς παρεμβάλλεται διάλογος και η συγγραφέας αναφέρει μόνο τα στοιχεία του περιβάλλοντος που είναι απαραίτητα για την αναπαράσταση του κόσμου του βιβλίου. Η ιστορία είναι συναρπαστική και πολλές φορές σου δίνει την εντύπωση ότι διαβάζεις ένα παραμύθι. Προς το τέλος, η αγωνία εντείνεται, ενώ υπάρχουν και κάποιες αναπάντεχες ανατροπές. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο από την αρχή έως το τέλος, Σε αυτό συμβάλλει και το παιχνίδι της αμφισβήτησης για το τι είναι πραγματικό και τι όχι, το οποίο το βιώνει ο αναγνώστης από την πλευρά της κεντρικής ηρωίδας, Σκάρλετ.
   Η Σκάρλετ είναι από τις ηρωίδες που της συμπαθείς αμέσως. Είναι γενναία, δυναμική και θα έκανε τα πάντα για την αδερφή της, την Τέλλα. Η αδελφική τους σχέση είναι πολύ δυνατή και είναι ένα από τα είδη σχέσεων που επικρατούν. Το άλλο είδος που επικρατεί είναι η ερωτική σχέση, κάτι που δεν μπορεί να λείπει από ένα βιβλίο νεανικής λογοτεχνίας. Βέβαια, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα ως προς τη σχέση ανάμεσα στη Σκάρλετ και τον Τζούλιαν, αλλά δεν θα αναφέρω περισσότερα για να μην αποκαλύψω στοιχεία που δεν πρέπει.
   Γενικά, το "Κάραβαλ" είναι ένα βιβλίο φαντασίας που θα σας μαγέψει. Αν είστε λάτρεις της εφηβικής/νεανικής λογοτεχνίας θα το απολαύσετε. Ανυπομονώ να διαβάσω και το επόμενο.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...