Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

When They See Us (Κριτική Σειράς)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Πέντε έφηβοι από το Χάρλεμ παγιδεύονται σ' έναν εφιάλτη όταν κατηγορούνται άδικα για μια βίαιη επίθεση στο Σέντραλ Παρκ. Βασισμένο σε αληθινή ιστορία.
Πρωταγωνιστούν: Asante Blackk, Caleel Harris, Ethan Herisse
Βαθμολογία: 10/10

   Το "When They See Us" είναι μία δραματική μίνι σειρά του Netflix που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Αφορά την ιστορία 5 εφήβων που καταδικάστηκαν άδικα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν. 
 Η σειρά ξεκινά, δείχνοντας μας την ημέρα (19 Απριλίου 1989) που βρέθηκε στο Central Park μία λευκή γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη και που είχε υποστεί βιασμό. Την ίδια βραδιά στο πάρκο βρίσκονταν περίπου 30 νεαροί, κυρίως αφροαμερικανικής καταγωγής. Η αστυνομία, αφού ανακάλυψε τη βαριά τραυματισμένη γυναίκα, κάλεσε στο τμήμα σχεδόν όλους τους νεαρούς και με τον τρόπο της "ανάγκασε" πέντε από αυτούς να ομολογήσουν ένα έγκλημα που δεν έκαναν. Οι σκηνές από τις ανακρίσεις και από όλες τις διαδικασίες από τις οποίες πέρασαν τα παιδιά αυτά είναι ιδιαίτερα σκληρές και προκαλούν συναισθήματα θλίψης, οργής και θυμού. Ουσιαστικά, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις "κατέστρεψαν" τις ζωές πέντε ανθρώπων, ηλικίας 14 -17 ετών. 
   Η πλοκή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς σε μόλις 4 επεισόδια παρακολουθούμε τις συλλήψεις, τις ανακρίσεις, τις δίκες και το πώς εξελίχθηκαν οι κεντρικοί ήρωες ως ενήλικες. Η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική και κάνει τον θεατή να νιώθει σαν να συμμετέχει και ο ίδιος με κάποιον τρόπο στην ιστορία. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εικόνες που παρουσιάζονται έχουν μία δύναμη και έναν ρεαλισμό, και η συναισθηματική επιρροή σε όποιον παρακολουθεί είναι έντονη.
   Οι ηθοποιοί που υποδύονται τόσο τους ανήλικους όσο και τους ενήλικους κεντρικούς ήρωες, ερμηνεύουν με τον κατάλληλο τρόπο τους ρόλους τους. Από τις εκφράσεις του προσώπου τους, τον τρόπο που μιλούν και κινούνται σε κάποιες σκηνές, περνούν στον θεατή το δράμα που υπέστησαν οι πέντε έφηβοι. 
   Γενικά, το "When They See Us" είναι μία σειρά που αξίζει και "πρέπει" να παρακολουθήσουμε όλοι μας. Δυστυχώς στην εποχή μας ο ρατσισμός σε όλα τα επίπεδα είναι κάτι που συνεχίζει να υπάρχει. Σίγουρα δεν είναι για να περάσετε απλά ευχάριστα την ώρα σας. Θα σας βάλει σε σκέψεις και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε τι είναι "καλύτερο": να καταδικαστεί ένας αθώος ή να αθωωθεί ένας ένοχος; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...