Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Η Ξηρασία (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Οι εντάσεις που υποβόσκουν στην κοινότητα γίνονται αφόρητες όταν τρία μέλη της οικογένειας Χάντλερ βρίσκονται νεκρά. Όλοι θεωρούν ότι ο αρχηγός της οικογένειας Χάντλερ, ο Λιουκ, αυτοκτόνησε αφού σκότωσε τη σύζυγο και τον εξάχρονο γιο του.
Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου φίλου των παιδικών του χρόνων και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται και η καχυποψία απλώνεται στην πόλη, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν που αναδύονται στην επιφάνεια όταν αμφισβητεί την αλήθεια για το έγκλημα του φίλου του.
Συγγραφέας: Jane Harper 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. 
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο που μου έστειλαν το βιβλίο.*

   "Η Ξηρασία" της Jane Harper είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που η ιστορία του εκτυλίσσεται σε μια φανταστική επαρχιακή πόλη της Αυστραλίας, την Κιβάρα. Ο κεντρικός ήρωας, Άρον Φαλκ, επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε, για να παραστεί στην κηδεία του καλύτερού του φίλου, του Λιουκ Χάντλερ. Ο Λιουκ εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού πρώτα σκότωσε τη γυναίκα του και τον γιο του. Ο Άρον, όντας αστυνομικός, αποφασίζει να μείνει στην πόλη και να βοηθήσει, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν αυτό το φριχτό έγκλημα.
   Η κεντρική ιστορία του βιβλίου είναι ενδιαφέρουσα, χωρίς όμως να έχει το στοιχείο της πρωτοτυπίας. Αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα βασίζονται στο μοτίβο της αμφισβήτησης ενός εγκλήματος που φαινομενικά μοιάζει να έχει εξιχνιαστεί. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία της. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και υπάρχουν πολλές αναφορές παρελθοντικών γεγονότων. Η πλοκή στο πρώτο μισό του βιβλίου εξελίσσεται με αργό ρυθμό, με τη συγγραφέα να δίνει λίγα στοιχεία που να αφορούν την αστυνομική υπόθεση. Στη συνέχεια ο ρυθμός γίνεται γρηγορότερος και στο τέλος υπάρχει ένας καταιγισμός εξελίξεων. Η ολοκλήρωση της ιστορίας αποζημιώνει τον αναγνώστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αρχικά αργή εξέλιξη, ο αναγνώστης δε βαριέται, καθώς το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο. Σε αυτό ίσως συμβάλλει και το γεγονός ότι παράλληλα εξελίσσεται και μία δεύτερη ιστορία, η οποία αφορά το παρελθόν του Άρον Φαλκ. Οι αστυνομικές ιστορίες που διαδραματίζονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις, πολλές φορές είναι πιο συναρπαστικές από αυτές που λαμβάνουν χώρα σε μεγαλουπόλεις. Οι περιγραφές του τοπίου, του τρόπου ζωής, των ανθρώπων, αλλά και η επίλυση του εγκλήματος χωρίς ιδιαίτερη χρήση της τεχνολογίας, δίνουν ένα επιπλέον στοιχείο ενδιαφέροντος. 
   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, ο τρόπος που παρουσιάζονται στον αναγνώστη, τον βοηθούν να σχηματίσει μία σφαιρική εικόνα γι' αυτούς. Η Jane Harper δίνει πληροφορίες για το πώς η καθημερινότητα στη μικρή κοινωνία της Κιβάρα μπορεί να επηρεάσει κάποιον, αλλά μας αναφέρει και το παρελθόν για κάποιους από αυτούς, ώστε να κατανοήσουμε το πώς εξελίχθηκαν στο σήμερα. Ο κεντρικός ήρωας Άρον Φαλκ δεν έχει τον προβληματικό χαρακτήρα που συναντάμε συχνά σε ήρωες αστυνομικών. Φυσικά έχει και αυτός τις αδυναμίες του, αλλά η συγγραφέας δημιουργεί την εικόνα ενός μέσου ανθρώπου, παρά τα όσα έχει περάσει στη ζωή του.
   Γενικά, "Η Ξηρασία" της Jane Harper είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αρχικά μοιάζει απλό, αλλά όσο προχωράει η ανάγνωση η περιπλοκότητά του αυξάνεται. Το τέλος είναι ανατρεπτικό και είναι πολύ δύσκολο να το μαντέψεις σωστά. Σίγουρα θα ήθελα να διαβάσω και άλλα βιβλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...