Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο τρόπος να διαπράξεις φόνο και να μη σε πιάσουν είναι να κρύψεις το πτώμα τόσο καλά, ώστε να μη βρεθεί ποτέ·
χωρίς πτώμα, δεν υπάρχει φόνος ούτε δολοφόνος…
Έβλεπα από την κορυφή του λόφου διάσπαρτες τις ταφόπετρες. Είχα τα μαλλιά μου πιασμένα ψηλά, κάτω από τον ίδιο σκούρο σκούφο που φορούσα εκείνη τη νύχτα που… όπλισα τη σκανδάλη.
Αναρωτήθηκα, για πολλοστή φορά, τι θα γινόταν ανάμεσα στον Τεντ και σ’ εμένα αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο που είχαμε καταστρώσει στη νυχτερινή πτήση από το Λονδίνο για Βοστόνη.
Αρχίζοντας εκείνο το παιχνίδι αλήθειας μαζί του, μου αποκάλυψε ότι η γυναίκα του τον απατούσε και αστειεύτηκε λέγοντας ότι θα τη σκότωνε γι’ αυτό που έκανε. Στο κάτω κάτω, σε κάποιους ανθρώπους αξίζει ο θάνατος…
Ήμουν σίγουρη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τον έπειθα να διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Νέα και όμορφη σύζυγος δολοφονήθηκε από τον βάναυσο εραστή της, θα έγραφαν οι εφημερίδες, ενώ ο Τεντ θα είχε ένα ακλόνητο άλλοθι.
Το σχέδιό μας θα πετύχαινε κι εγώ θα ήμουν μαζί του. Το κίνητρο αυτό φαινόταν απολύτως λογικό... 
Συγγραφέας: Peter Swanson 
Βαθμολογία: 4/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   Το βιβλίο με τίτλο "Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος" του Peter Swanson είναι ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ που επικεντρώνεται στην σκοτεινή πλευρά των ανθρώπων. Όλα ξεκινούν όταν η Λίλη συναντά τον Τεντ στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Οι φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους επιβάτες της πτήσης για Βοστώνη, σχεδιάζουν τον τέλειο φόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. 
   Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και η εναλλαγή του κεντρικού αφηγητή ανά κεφάλαιο, εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη και του παρουσιάζουν τα γεγονότα με άμεσο τρόπο. Βέβαια σε κάποια σημεία υπάρχει "φλυαρία", καθώς μερικές φορές είναι σαν να διαβάζεις τις σκέψεις των κεντρικών ηρώων. Η πλοκή είναι γρήγορη και δεν εξελίσσεται όλη στο παρόν, αφού υπάρχουν και αναφορές στο παρελθόν των χαρακτήρων. Οι αναδρομές στο παρελθόν είναι απαραίτητες, ώστε να κατανοήσει ο αναγνώστης πώς κάποιοι άνθρωποι, για τους οποίους δύσκολα θα πίστευες ότι είναι δολοφόνοι, είναι ικανοί να διαπράξουν φόνο. Η υπόθεση του βιβλίου έχει ενδιαφέρον και σε "κρατάει" από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα πρώτα κεφάλαια διακατέχονται από μία δόση υπερβολής, αλλά όσο κυλάει η ιστορία, η υπερβολή αυτή βγάζει νόημα. Τα ψυχολογικά θρίλερ χαρακτηρίζονται από το ότι είναι γεμάτα ανατροπές. Στο συγκεκριμένο, κάποιες είναι πολύ δύσκολο να τις προβλέψεις, ενώ το πολύ θετικό είναι ότι υπάρχει μία μεγάλη ανατροπή κυριολεκτικά στην τελευταία πρόταση του βιβλίου. 
   Ως κεντρική ηρωίδα του βιβλίου θεωρείται η Λίλη, η οποία κρύβει ένα σκοτεινό παρελθόν και έχει έναν αινιγματικό χαρακτήρα που ξετυλίγεται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Ο συγγραφέας δεν έδωσε έμφαση στο να μας κάνει να συμπαθήσουμε τους χαρακτήρες. Περισσότερο επικεντρώθηκε στο να μας δείξει ποια ήταν τα γεγονότα ζωής των ανθρώπων αυτών που τους οδήγησαν σε συγκεκριμένες πράξεις. 
   Γενικά. το "Σε Κάποιους Αξίζει ο Θάνατος" είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ. Είναι καλογραμμένο και προσεγμένο, χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη με τη συχνή εναλλαγή των αφηγητών. Η απλή γραφή του το κάνει ένα γρήγορο και απολαυστικό ανάγνωσμα. Σίγουρα θα αρέσει σε όσους λατρεύουν τα ψυχολογικά θρίλερ και τα αστυνομικά.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...