Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Η Γυναίκα του Ίσνταλ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Νορβηγία, χειμώνας 1970.
Στο Μπέργκεν το έγκλημα είναι σχεδόν άγνωστη λέξη. Το απανθρακωμένο πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας στην κοιλάδα του Ίσνταλ –στην Κοιλάδα του Θανάτου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι– θα ταράξει την ήσυχη πόλη.
Ο θάνατός της αποτελεί αίνιγμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η γυναίκα αυτοκτόνησε ή αν έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Όσο περνούν οι μέρες, όμως, οι πιθανότητες για τη δεύτερη περίπτωση αυξάνονται. Οι αρχές βρίσκονται μπροστά σε έναν γρίφο: Η γυναίκα είχε φροντίσει να κρύψει την πραγματική της ταυτότητα πίσω από μία ντουζίνα ψεύτικα έγγραφα, μεταμφιέσεις και κωδικοποιημένα σημειώματα, ενώ από τα καψαλισμένα ρούχα που βρίσκονται γύρω της έχουν κοπεί επιμελώς οι ετικέτες. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα ξένων κατασκόπων στην περιοχή, αλλά και μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την έρευνα.
Ο Ρολφ Στόλεσεν, αστυνομικός του τοπικού τμήματος, με τη βοήθεια του Άνερς Φλο, ειδικού πράκτορα του Εγκληματολογικού, θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τι τράβηξε τη νεαρή γυναίκα στη μέση του πουθενά και τι προκάλεσε τον θάνατό της. Η προσπάθειά τους να ανακαλύψουν από τι προσπαθούσε να ξεφύγει η άγνωστη θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη ενός καλά φυλαγμένου μυστικού, το οποίο μπορεί και να τους συντρίψει.
Βασισμένο στην πραγματική υπόθεση της γυναίκας του Ίσνταλ, η οποία παραμένει ανεξιχνίαστη εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, πρόσφατα διασκευάστηκε σε podcast από το BBC, σε συνεργασία με το κορυφαίο νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι NRK TV.
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   Το βιβλίο με τίτλο "Η Γυναίκα του Ίσνταλ" του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ο  συγγραφέας εμπνευσμένος από την ανεξιχνίαστη υπόθεση μιας γυναίκας που βρέθηκε νεκρή πριν από περίπου 50 χρόνια στη Νορβηγία, συνδυάζει την πραγματικότητα με την μυθοπλασία και προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με τον δικό του τρόπο.
   Οι υποθέσεις βιβλίων που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες πάντα έχουν ένα έξτρα ενδιαφέρον. Η πλοκή εξελίσσεται γρήγορα και σε συνδυασμό με τις ανατροπές που υπάρχουν, αυξάνουν την ένταση και εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη. Επίσης, όσοι απολαμβάνουν την επίλυση αστυνομικών υποθέσεων χωρίς τη βοήθεια της λογοτεχνίας, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα, καθώς το 1970 δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί ούτε εξέταση DNA. Παρά τα πολλά και δύσκολα ονόματα, ο αναγνώστης δεν μπερδεύεται και στο τέλος όλα συνδέονται και βγάζουν νόημα, χωρίς να υπάρχουν κενά στην υπόθεση. Ο συγγραφέας είναι περιγραφικός όσο πρέπει, χωρίς να "φλυαρεί" και να παρουσιάζει στοιχεία που δεν χρειάζονται. Ένα στοιχείο που εξάπτει τον ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι η εμπλοκή πολλών στην έρευνα και ότι το τέλος δεν προκύπτει με έναν "μαγικό" τρόπο.
   Ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ο αστυνομικός Ρολφ Στόλεσεν, ο οποίος έχει αυτήν την "προβληματική" συμπεριφορά που συναντάμε συχνά σε ήρωες αστυνομικών βιβλίων, και παράλληλα είναι πολύ καλός στη δουλειά του. Δεν θα έλεγα ότι είναι συμπαθητικός, αλλά σίγουρα είναι καλογραμμένος, καθώς μας δίνεται μία πλήρης εικόνα τόσο για την προσωπικότητά του όσο και για το πώς μοιάζει εξωτερικά. Όσο αφορά τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, περιγράφονται σε βάθος και από τον τρόπο που δρουν και συμπεριφέρονται καταλαβαίνουμε πράγματα γι' αυτούς. Ακόμη και για αυτούς που συμμετέχουν ελάχιστα στην υπόθεση μπορούμε να καταλάβουμε πράγματα, από τις ελάχιστες πληροφορίες που δίνονται. Συνολικά, στο βιβλίο δεν δίνεται μόνο έμφαση στην υπόθεση, αλλά και στην παρουσίαση των χαρακτήρων.
   Γενικά, "Η Γυναίκα του Ίσνταλ" είναι ένα καλογραμμένο και πολύ ενδιαφέρον αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Πιθανόν να σας βάλει στην διαδικασία να κάνετε κι εσείς τις δικές σας υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβη σε αυτή τη γυναίκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...