Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ο Πόλεμος των Κόσμων (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ένας άνδρας περιπλανιέται σε ένα βομβαρδισμένο, κατεστραμμένο Λονδίνο, προσπαθώντας να επιβιώσει και να επανενωθεί με τη γυναίκα του. Οι Αρεινοί έχουν εισβάλει στη Γη προκαλώντας πανικό και χάος, και όλα δείχνουν ότι επίκειται το δραματικό τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού. Το νερό του Τάμεση βράζει από τις θερμικές ακτίνες των τριπόδων, των μηχανών με τις οποίες εξαπολύουν τις σαρωτικές επιθέσεις τους οι Αρειανοί, ομάδες ανθρώπων προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές για να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, ένα κόκκινο χόρτο αρχίζει να φυτρώνει παντού, θρησκόληπτοι ιεροκήρυκες μιλούν σαν μεθυσμένοι για την έλευση του Αρμαγεδδώνα, αλλά η Γη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη - και κυρίως τα μικρόβιά της.
Συγγραφέας: Χ. Τζ. Ουέλς
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός που μου έστειλαν το βιβλίο.

   Ο Πόλεμος των Κόσμων του Χ. Τζ. Ουέλς είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και αποτελεί ένα από τα πρώτα βιβλία που εκδόθηκαν και ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος. Ο κεντρικός ήρωας είναι ανώνυμος και αφηγείται την ιστορία μίας επίθεσης Αρειανών στην Αγγλία και το πώς την βίωσε ο ίδιος και κάποιοι άνθρωποι που συνάντησε κατά τη διάρκεια του  ταξιδιού του προς ένα ασφαλές μέρος.
   Ο τρόπος που αφηγείται ο συγγραφέας τα γεγονότα σου δίνει την εντύπωση ότι τα έζησε ο ίδιος και ότι δεν αποτελούν αποκύημα της φαντασίας του. Ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι διαβάζει το ημερολόγιο ή τα απομνημονεύματα ενός ανθρώπου που είδε όντως την επίθεση των Αρειανών. Αυτό οφείλεται στις λεπτομερείς περιγραφές αλλά και στην αμεσότητα της γραφής του Ουέλς. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση συμβάλλει, επίσης, σε αυτό. Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν, όποιον διαβάζει το βιβλίο, να δημιουργήσει μία πολλή ευκρινή εικόνα στο μυαλό του για την κατάσταση που επικρατεί και να φανταστεί τον εαυτό του να βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτή.
   Σαν ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, κυρίως γιατί γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει περιγραφές και γεγονότα που ξεπερνούν κατά πολύ την φαντασία της εποχής. Βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στον πόλεμο με τους εξωγήινους, αλλά δίνει έμφαση στο πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τη συγκεκριμένη εισβολή. Αναφέρεται σε πρόσφυγες που προσπαθούν πανικόβλητοι να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος, σε οικογένειες που κάνουν ότι μπορούν για να μείνουν ενωμένες και στην προσπάθεια του αφηγητή να βρει την γυναίκα του. Δηλαδή δεν επικεντρώνεται μόνο στον πόλεμο, αλλά και στις συνέπειες του τόσο στις υλικές υποδομές όσο και στους ανθρώπους. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ένα προφητικό βιβλίο για τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και τις καταστροφές που προκάλεσαν σε όλα τα επίπεδα. Παρά τη θεματολογία του, το βιβλίο περνά ένα αισιόδοξο μήνυμα, αναφέροντας ότι πάντα υπάρχει ελπίδα.
   Γενικά, το βιβλίο "Ο Πόλεμος των Κόσμων" αποτελεί ένα κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που αξίζει να το διαβάσετε. Θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να συγκρίνεται αυτόν τον "πόλεμο" με τους πολέμους ανάμεσα σε ανθρώπους. Οι λάτρεις του είδους θα ενθουσιαστούν και πιθανόν θα συνειδητοποιήσουν ότι πολλές σύγχρονες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας επηρεάστηκαν από αυτό το βιβλίο.

*Από τις Εκδόσεις Ψυχογιών κυκλοφόρησαν πρόσφατα και άλλα βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...