Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η Τετραλογία της Σελήνης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Στο πρώτο μυθιστόρημα της τετραλογίας, το Σίντερ, η Μαρίζα Μέγιερ οραματίστηκε την Σταχτοπούτα ως έφηβη μηχανικό και σάιμποργκ, ενώ στη συνέχειά του, το Σκάρλετ, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μία ατίθαση νεαρή Γαλλίδα που, όταν ανακαλύπτει ότι η γιαγιά της -πρώην πιλότος της πολεμικής αεροπορίας- έχει εξαφανιστεί, καταφεύγει στη βοήθεια ενός μαχητή των δρόμων με το όνομα Γουλφ. Μετά τη Σκάρλετ θα ακολουθήσουν δυο ακόμα ιστορίες επιστημονικής φαντασίας: το Cress -η εκδοχή της Μέγιερ για το μύθο της Ραπουνζέλ- και το Winter, το οποίο θα αντλεί την έμπνευσή του από το μύθο της Χιονάτης.
Συγγραφέας: Marissa Meyer
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.



  "Η Τετραλογία της Σελήνης" είναι μία νεανική σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Το κάθε βιβλίο βασίζεται στην ιστορία ενός παραμυθιού. Το πρώτο με τίτλο "Σίντερ" βασίζεται στην ιστορία της Σταχτοπούτας, το δεύτερο με τίτλο "Σκάρλετ" στην ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας, το τρίτο με τίτλο "Κρες" στην ιστορία της Ραπουνζέλ και το τέταρτο με τίτλο "Γουίντερ" στην ιστορία της Χιονάτης.
   Η συγγραφέας, Marissa Meyer, αναβιώνει με τον δικό της τρόπο τα κλασσικά αυτά παραμύθια και μπλέκει τις ιστορίες των τεσσάρων κοριτσιών εξαιρετικά. Σε κάθε βιβλίο επικεντρώνεται σε μία από τις τέσσερις ηρωίδες, αλλά όσο προχωρούν τα βιβλία οι προηγούμενοι ήρωες συμμετέχουν και στα επόμενα. Η γραφή της είναι περιγραφική, χωρίς να φτάνει σε σημείο να κουράζει τον αναγνώστη. Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και αρκετά συχνά έχουν χιουμοριστική διάθεση. Η δράση, η αγωνία και η ένταση είναι στοιχεία που κυριαρχούν. Η πλοκή εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και δεν υπάρχουν κενά στην ιστορία ή γεγονότα που να μην εξηγούνται επαρκώς.
   Όσο αφορά τους ήρωες, από τους κεντρικούς χαρακτήρες ξεχώρισα την Σίντερ και την Κρες, ενώ από τους δευτερεύοντες τον Θορν και την Άικο. Η εικόνα που μας δίνεται ξεχωριστά για τον καθένα είναι ολοκληρωμένη, τόσο ως προς την εξωτερική εμφάνιση όσο και ως προς την προσωπικότητά τους. Αξίζει να αναφερθεί και η Λεβάνα, που αποτελεί τον "κακό" της υπόθεσης και κάνει όσους διαβάζουν τα βιβλία να την "μισήσουν". Οπότε, είναι φανερό ότι η συγγραφέας την παρουσιάζει με τον κατάλληλο τρόπο ως "κακιά".
   Γενικά, "Η Τετραλογία της Σελήνης" είναι μια σειρά βιβλίων που αξίζει να την διαβάσετε. Εκτός από το γεγονός ότι έχει πολύ ενδιαφέρον και μια δόση νοσταλγίας, περνάει και διάφορα κοινωνικά μηνύματα. Όσοι είστε φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού, θα την απολαύσετε.

3 σχόλια:

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...