Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ξέχασέ Με (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Πριν από έναν χρόνο, η Καρολάιν Τζόνσον διάλεξε να θέσει τέλος στη ζωή της µε βάναυσο τρόπο• η σοκαριστική αυτοκτονία της ακολούθησε αυτήν του συζύγου της, λίγους µήνες πριν. Η κόρη τους, η Άννα, από τότε δυσκολεύεται να αποδεχτεί την κατάσταση, πιστεύει πως οι γονείς της δεν αυτοκτόνησαν αλλά δολοφονήθηκαν.
Με ένα νεογέννητο στην αγκαλιά, η Άννα νιώθει την έλλειψη της µητέρας της περισσότερο από ποτέ και αρχίζει να θέτει ερωτήµατα για τον θάνατο των γονιών της. Μήπως όµως σκαλίζοντας το παρελθόν, βάζει το µέλλον της σε κίνδυνο; Κάποιες φορές είναι πιο ασφαλές να αφήνεις τα πράγµατα να ξεχαστούν… 
Συγγραφέας: Clare Mackintosh 
Βαθμολογία: 5/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο που μου έστειλαν το βιβλίο.*


   Το βιβλίο "Ξέχασέ Με"  της Clare Mackintosh είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με ένταση, αγωνία, δράση και ανατροπές. Η κεντρική ηρωίδα, Άννα, χάνει και τους δύο γονείς της με τον ίδιο τρόπο. Ο μπαμπάς της αυτοκτονεί και μετά από λίγους μήνες η μαμά της αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή της στο ίδιο μέρος με τον σύζυγό της. Στην επέτειο θανάτου της μητέρας της, η Άννα λαμβάνει μία κάρτα που την κάνει να αμφιβάλλει για το πώς πέθαναν οι γονείς της. Πιστεύει ότι δολοφονήθηκαν και έτσι απευθύνεται στην αστυνομία, και συγκεκριμένα την υπόθεσή της αναλαμβάνει ο Μάρεϊ.
    Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πλευρά της Άννας, δίνει μία αίσθηση ότι αποτελεί και ο αναγνώστης μέρος της ιστορίας και ότι δεν παρακολουθεί απλά τα γεγονότα ως εξωτερικός παρατηρητής. Από την πλευρά του Μάρεϊ η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, ενώ παρεμβάλλονται και μικρά κεφάλαια πρωτοπρόσωπης αφήγησης, χωρίς να δηλώνεται στην αρχή του κεφαλαίου ποιος είναι ο αφηγητής. Η εναλλαγή αυτή στα πρόσωπα της αφήγησης κάνει το βιβλίο πιο ενδιαφέρον και κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία. Όσο αφορά την πλοκή, το μεγαλύτερο μέρος της εκτυλίσσεται στο παρόν και υπάρχουν κάποια αποσπάσματα που αναφέρονται στο παρελθόν. Όλα τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το βιβλίο να αποτελεί ένα γρήγορο και εύκολο ανάγνωσμα που κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
   Οι κεντρικοί ήρωες είναι η Άννα και ο Μάρεϊ, καθώς σχεδόν όλη η υπόθεση παρουσιάζεται στον αναγνώστη από την δική τους πλευρά. Η συγγραφέας δίνει έμφαση στην ψυχοσύνθεσή τους και στα συναισθήματα που βιώνουν καθημερινά, έχοντας ο καθένας να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες. Η Άννα για εμένα ήταν κάπως "αδιάφορη" και κυρίως σου προκαλεί συναισθήματα συμπόνιας. Ο Μάρεϊ από την άλλη πλευρά μου φάνηκε συμπαθητικός. Βέβαια, η Mackintosh υποθέτω δεν έχει στόχο να κάνει τον αναγνώστη να αγαπήσει τους ήρωές της, αλλά τις ιστορίες που γράφει.
   Γενικά, το βιβλίο "Ξέχασέ Με" είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Θα το απολαύσετε ιδιαιτέρως, αν είστε και λάτρεις του είδους. Οι ανατροπές στο τέλος είναι συνταρακτικές.

*Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν και τα άλλα δύο βιβλία της συγγραφέα το "Σ' Άφησα" και το "Σε Είδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...