Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Έθιμα Ταφής (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Στη Βόρεια Ισλανδία του 1829 η Agnes Magnúsdóttir καταδικάζεται σε θάνατο για την άγρια δολοφονία δύο ανδρών. Υποχρεώνεται να περάσει το χρόνο μέχρι την εκτέλεσή της στη φάρμα του Jón Jónsson με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Η οικογένεια, τρομοκρατημένη που αναγκάζεται να συμβιώσει με μια καταδικασμένη δολοφόνο, αποφεύγει να της μιλήσει.
Μόνον ο Tóti, που έχει οριστεί πνευματικός σύμβουλός της έχει επαφή μαζί της, προσπαθώντας να σώσει την ψυχή της. Καθώς περνά ο καιρός και έρχεται ο χειμώνας, οι δουλειές στη φάρμα τους φέρνουν όλους πιο κοντά. Η ιστορία της Agnes ξεδιπλώνεται ενώ αναδύεται και το ερώτημα της πραγματικής ή μη ενοχής της.
Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία το Έθιμα Ταφής είναι ένα βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για την προσωπική ελευθερία: πως βλέπουμε τον εαυτό μας, πως μας βλέπουν οι άλλοι, και ως που θα φτάσει ο καθένας για την αγάπη.
Συγγραφέας: Hannah Kent
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος.
   Τα "Έθιμα Ταφής" είναι το πρώτο βιβλίο της Hannah Kent και αφορά την ιστορία της Άγκνες Μάγκνουσντότιρ, η οποία είναι η τελευταία κατάδικη που εκτελέσθηκε στην Ισλανδία. 
   Η Άγκνες ως χαρακτήρας γίνεται ιδιαίτερα συμπαθής στον αναγνώστη, παρά το γεγονός ότι κατηγορείται για φόνο. Η ζωή της, ακόμη και κατά την παιδική της ηλικία, ήταν πολύ δύσκολη. Ωστόσο, είναι μία δυναμική γυναίκα που "παλεύει" για αυτό που θέλει. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που όποιος διαβάζει το βιβλίο δεν την λυπάται, αλλά νιώθει μία συμπάθεια προς αυτήν. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως και αυτός της Άγκνες, είναι καλογραμμένοι. Περιγράφονται με τέτοιο τρόπο, ώστε γίνεται κατανοητό για τι είδους προσωπικότητες πρόκειται. 
   Όσο αφορά την πλοκή δεν εξελίσσεται ομαλά, καθώς υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν και κάποιες περιγραφές που αφορούν όνειρα που βλέπουν οι ήρωες. Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται με δύο τρόπους, είτε μέσα από τα μάτια της Άγκνες είτε μέσα από τα μάτια ενός εξωτερικού αφηγητή. Η εναλλαγή στο πρόσωπο της αφήγησης δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στο βιβλίο και δείχνει το ταλέντο της συγγραφέα.
   Ως υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα, καθώς βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Το θέμα που πραγματεύεται είναι ο επικείμενος θάνατος της Άγκνες, οπότε κατά την ανάγνωση προκύπτουν κυρίως συναισθήματα όπως θλίψη και θυμός. Βασικό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι πάντα αυτό που φαίνονται. Πολλές φορές κρίνουμε κάποιον ή πιστεύουμε κάτι γι' αυτόν, χωρίς να τον γνωρίζουμε πραγματικά. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της κεντρικής ηρωίδας Άγκνες, την οποία όλοι φοβούνται και απεχθάνονται επειδή πιστεύουν ότι είναι "φόνισσα".
   Γενικά, τα "Έθιμα Ταφής" είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Σε μεταφέρει στο κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στην Ισλανδία και σου δίνει διάφορες πληροφορίες για το πώς λειτουργούσε η Ισλανδική κοινωνία. Είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα τόσο ως προς την ιστορία όσο και προς τον τρόπο που αυτή αποδίδεται από την Hannah Kent.

*Κυκλοφορεί επίσης το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέα με τίτλο "Οι Καλοί" από τις Εκδόσεις Ίκαρος.
*Πρόκειται να γυριστεί ταινία με βάση το συγκεκριμένο βιβλίο, με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lawrence.
*Όπως αποκάλυψε η συγγραφέας κατά την παρουσίαση των βιβλίων της στην Ελλάδα, γράφει ήδη το τρίτο της βιβλίο.
Φωτογραφία από την εκδήλωση για τη συγγραφέα στη Θεσσαλονίκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...