Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Τυφλά Ψάρια (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου
Το άψυχο σώμα μιας νεαρής μητέρας ανακαλύπτεται στα βράχια της θάλασσας, δίπλα στην αλάνα του Φάρου. Ο αστυνόμος Καπετάνος καλείται να ξεμπλέξει το κουβάρι ενός φόνου που θα εμφανίσει μπροστά του ένα στοιχειωμένο παρελθόν. 
Ο υπόκοσμος βγαίνει από το σκοτάδι αναζητώντας μια θέση στο φως με ανταμοιβή το χρήμα.  Μυστικά αίματος μέσα στην οικογένεια. Αδελφικοί δεσμοί που καμουφλάρονται. Το φως μπορεί να δώσει τη λύση. Τα ψάρια πρέπει να τυφλωθούν, να χάσουν το πλεονέκτημα του καμουφλάζ.  
Μια παράνομη ερωτική σχέση οδηγεί στην καταστροφή. Η προσπάθεια αναρρίχησης στα  ανώτερα κοινωνικά στρώματα θα αποτελέσει την αρχή για το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι χωρίς νικητή.
Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell.
   Το βιβλίο με τίτλο "Τυφλά Ψάρια" του Δημήτρη Σίμου αποτελεί το δεύτερο της σειράς Σκοτεινά Νερά. Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο. Ο Καπετάνος είναι συμπαθής στον αναγνώστη και κατά κάποιο τρόπο "προβληματικός", όπως συνηθίζεται να είναι οι ήρωες αστυνομικών βιβλίων. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες έχουν και αυτοί τις ιδιαιτερότητές τους, και περιγράφονται τόσο εμφανισιακά όσο και ως προσωπικότητες με πολύ καλό τρόπο. Ο αναγνώστης μπορεί να σχηματίσει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα γι' αυτούς στο μυαλό του. 
   Ο τρόπος γραφής σε βάζει πολύ εύκολα στο "κλίμα" της ιστορίας, διαβάζοντας μόνο λίγες σελίδες. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου, πολλές φορές σου δημιουργείται η αίσθηση ότι αποτελείς και εσύ μέρος του, ως ένας εξωτερικός παρατηρητής. Παρά την αναφορά αρκετών ονομάτων και των διαφορετικών αστυνομικών υποθέσεων που "τρέχουν" παράλληλα, ο αναγνώστης δεν μπερδεύεται, καθώς πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο. Στα θετικά του αξίζει να προστεθεί και το γεγονός ότι δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες. Όλες οι σελίδες έχουν νόημα και εξυπηρετούν στην εξέλιξη της υπόθεσης. 
   Όσο αφορά την υπόθεση, έχει ενδιαφέρον, κρατά σε αγωνία των αναγνώστη μέχρι το τέλος, ενώ δε λείπουν και οι ανατροπές. Εξελίσσεται ομαλά με κάποιες αναδρομές στο κοντινό παρελθόν, μέσω του ημερολογίου ενός εκ των θυμάτων. Είναι δύσκολο ή μάλλον σχεδόν αδύνατο να μαντέψεις σωστά τον πραγματικό ένοχο. Η αποκάλυψή του γίνεται στις τελευταίες σελίδες. Το να μην μπορείς να καταλάβεις ποιος έχει διαπράξει το έγκλημα σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα που μπορεί να έχουν τα βιβλία του συγκεκριμένου είδους. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιος είναι ο ένοχος, λόγω των "κενών" που υπάρχουν στην υπόθεση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το συγκεκριμένο βιβλίο, αφού όλα τα κομμάτια της ιστορίας ενώνονται με τον σωστό τρόπο στο τέλος.
   Γενικά, τα 'Τυφλά Ψάρια" είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Αν ξεκινήσετε την ανάγνωση, δε θα θέλετε να το αφήσετε από τα χέρια σας. 

*Το τρίτο βιβλίο της σειράς Σκοτεινά Νερά θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...