Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το 5ο Κύμα (The 5th Wave, 2016)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Μετά από τέσσερις επιθέσεις από εξωγήινα όντα και εν αναμονή του πέμπτου κύματος καταστροφών, η δεκαεξάχρονη Κάσι αναζητά τον μικρό της αδερφό, ο οποίος εκπαιδεύεται από τον στρατό για την αντιμετώπιση της επόμενης απειλής. Σε αυτήν την αποστολή, που η ίδια έχει αναθέσει στον εαυτό της, η πρωταγωνίστριά μας έχει για σύμμαχό της έναν νεαρό άντρα, τον Ίβαν.
Το 5ο Κύμα αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου βιβλίου της τριλογίας του Rick Yancey. Πρόκειται για ακόμα μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με τη διαφορά πως η απόδοσή της στη μεγάλη οθόνη δεν πλησιάζει τα επίπεδα ανάλογων επιτυχιών (βλ. Τριλογία της Απόκλισης & Αγώνες Πείνας). Μετά από μια σύντομη και, κατά κάποιο τρόπο, πρόχειρη εισαγωγή στο μετα-αποκαλυπτικό κομμάτι της υπόθεσης, η ταινία αναλώνεται περισσότερο στο νεανικό love story που εξελίσσεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Παρόλο που το σενάριο είχε προοπτικές για επιτυχία, κρίνουμε πως οι όποιες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις θυσιάστηκαν στο βωμό της εμπορικής επιτυχίας που θα μπορούσε να επιφέρει μία νεανική ιστορία αγάπης κι ένα ακόμα ζευγάρι τύπου Twilight (ο μυστηριώδης ομορφούλης νέος και η φαινομανικά ψυχρή κι ατρόμητη κοπελιά, που κανείς δεν μπορεί να συμπαθήσει!). Σεναριακά, θα λέγαμε επίσης, πως, ενώ είναι φανερή η προσπάθεια των δημιουργών να προκαλέσουν έκπληξη στο κοινό, ταυτόχρονα κάθε ανατροπή που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της ταινίας, μπορεί εύκολα να προβλεφθεί.
Ως προς τη σκηνοθεσία, θεωρούμε πως οι σκηνές δράσης που υπάρχουν στο 5ο Κύμα, πέρα από το ότι τείνουν να μοιάζουν εμβόλιμες, ή, για να είμαστε πιο σαφείς, λάθος τοποθετημένες μέσα στην ταινία, φαίνονται και κακώς εκτελεσμένες, π.χ. με ένα μάτσο έφηβους να πηδούν και να τρέχουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, πυροβολώντας μανιωδώς και μάλλον άσκοπα!
Συνοψίζοντας, μολονότι το 5ο Κύμα είχε όλες τις προδιαγραφές για ένα αξιοπρεπές έργο, τουλάχιστον για το είδος του και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται, κατά τη γνώμη μας, το εμπορικό δέλεαρ οδήγησε την ταινία στην ποιοτική αποτυχία. Ελπίζουμε, λοιπόν, πως οι υποσχέσεις για συνέχεια, οι οποίες ενέχονται σ' αυτό το πρώτο μέρος της τριλογίας, να αποδοθούν με σαφώς βελτιωμένο τρόπο στις επόμενες ταινίες!
https://www.youtube.com/watch?v=PObrW_VMMZM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...