Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Μάρτυρας Κατηγορίας και Άλλες Ιστορίες (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περιγραφή: Περίεργο πράγμα οι συνήθειες. Ο ίδιος ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει
ποτέ ότι τις έχει.
Λονδίνο, 1920. Ένα σκληρό και αιμοσταγές έγκλημα λέκιασε τα ακριβά χαλιά μιας όμορφης μονοκατοικίας. Το θύμα είναι η πλούσια ηλικιωμένη Έμιλι Φρεντς. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στον Λέοναρντ Βόουλ, έναν νεαρό τυχοδιώκτη, στον οποίο η πλούσια κληρονόμος άφησε την τεράστια περιουσία της και ο οποίος της πήρε τη ζωή χωρίς δισταγμό. Τουλάχιστον, αυτή είναι η εκδοχή που υποστηρίζει στο δικαστήριο η αφοσιωμένη υπηρέτρια της Έμιλι, η Τζάνετ Μακένζι.
Ο Λέοναρντ, ωστόσο, επιμένει ότι η σύντροφός του, η αινιγματική χορεύτρια Ρομέιν, μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά όταν εκείνη καλείται να καταθέσει, καταρρίπτει το άλλοθί του. Θα καταφέρει ο Λέοναρντ να γλιτώσει την κρεμάλα;

Συγγραφέας: Agatha Christie

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Μάρτυρας κατηγορίας και άλλες ιστορίες" είναι μία συλλογή μικρών αστυνομικών ιστοριών. Είναι συνολικά 12 στον αριθμό και η κάθε μία από αυτές προσφέρει μία απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.

     Η γνωστή σε όλους Agatha Christie καταφέρνει να κρατήσει προσηλωμένο τον αναγνώστη και να τον κάνει να αγωνιά για το τι πρόκειται να γίνει στο τέλος της κάθε ιστορίας. Όλες τους έχουν κάτι το ξεχωριστό και χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της έκπληξης. Η πλοκή τους είναι καλοστημένη και ο τρόπος που οδηγείται προς την επίλυση των εγκλημάτων είναι καλοδουλεμένος και χωρίς κενά. Ακόμη και όταν κάτι μοιάζει ανεξήγητο, η συγγραφέας στο τέλος προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες και εξηγήσεις για τα πάντα. Η γραφή της είναι περιγραφική και παραστατική, και η αφήγηση διανθίζεται από καλογραμμένους και έξυπνους διαλόγους.

    Οι ήρωες και οι ηρωίδες των ιστοριών έχουν ιδιαίτερες προσωπικότητες και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κάποιος ή κάποια που να σου περνάει αδιάφορος. Παρότι είναι λίγες οι σελίδες που αφιερώνονται στο κάθε διήγημα, ο αναγνώστης μπορεί να δημιουργήσει μία καλή εικόνα στο μυαλό του για τον κάθε χαρακτήρα.

    Ολοκληρώνοντας, το "Μάρτυρας κατηγορίας και άλλες ιστορίες" είναι ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Όποιος επιλέγει να διαβάζει αστυνομικές ιστορίες και του αρέσει το μυστήριο, σίγουρα θα ευχαριστηθεί το συγκεκριμένο βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...