Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ένα Αστέρι τη Νύχτα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μια φορά –πολλά χρόνια πριν– περπατούσα στη σκοτεινή οδό Πυγολαµπίδων ολοµόναχη. Ήταν η χειρότερη νύχτα της ζωής µου και βρήκα µια αδελφή ψυχή. Αυτή ήταν η αρχή της φιλίας µας. Έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια. Τάλι και Κέιτ. Εσύ κι εγώ απέναντι στον κόσµο όλο. Κολλητές για πάντα. Αλλά οι ιστορίες τελειώνουν, έτσι δεν είναι; Χάνεις τους ανθρώπους που αγαπάς και πρέπει να βρεις έναν τρόπο για να συνεχίσεις τη ζωή σου…

Συγγραφέας: Kristin Hannah

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.*

    Το “Ένα Αστέρι τη Νύχτα” αποτελεί τη συνέχεια του επιτυχημένου μυθιστορήματος της Kristin Hannah, τις “Πυγολαμπίδες”. Σε αυτό διαβάζουμε τι ακολούθησε μετά το τραγικό γεγονός του πρώτου βιβλίου (δεν το αναφέρω σε περίπτωση που κάποιος δεν το έχει διαβάσει), πιο συγκεκριμένα το πώς επηρεάστηκαν και εξελίχθηκαν οι ζωές των χαρακτήρων.

    Πρόκειται για ένα χορταστικό ανάγνωσμα που σε γεμίζει με πληθώρα συναισθημάτων. Η πλοκή εξελίσσεται μη γραμμικά και η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, με εναλλαγές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ιστορίας. Πραγματεύεται θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως είναι η ψυχική υγεία, οι οικογενειακές σχέσεις και η φιλία, ενώ περνάει και διάφορα μηνύματα στον αναγνώστη και τον κάνει να προβληματιστεί. Η γραφή της Kristin Hannah είναι πλούσια και σε συνεπαίρνει από τη στιγμή που ξεκινάς το διάβασμα. Τα κομμάτια της αφήγησης και των διαλόγων βρίσκονται σε ισορροπία και το αποτέλεσμα είναι ένα καλογραμμένο κείμενο που διαβάζεται αβίαστα και με μεγάλο ενδιαφέρον.

    Όσο αφορά τους κεντρικούς χαρακτήρες, τους γνωρίζουμε από το πρώτο βιβλίο, με τίτλο“Πυγολαμπίδες”. Βέβαια, κάποιους από αυτούς τους μαθαίνουμε πολύ καλύτερα και κατανοούμε τη συμπεριφορά τους στο παρόν, από τα όσα τους έχουν συμβεί στο παρελθόν. Η συγγραφέας ψυχογραφεί εξαιρετικά τις προσωπικότητες που έχει δημιουργήσει και καταφέρνει να σε αγγίξει βαθιά παρουσιάζοντας τις ζωές τους.

    Ολοκληρώνοντας, το "Ένα αστέρι τη νύχτα" είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα και παρότι είναι στενάχωρο στο μεγαλύτερο μέρος του, στο τέλος σε αφήνει με μία αίσθηση αισιοδοξίας. Είναι από τα βιβλία που αξίζει να διαβάσει κανείς, ιδιαίτερα αν απολαμβάνει τις γλυκόπικρες ιστορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...