Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Οι Αχώριστες (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Όταν η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν εννέα χρονών και πήγαινε στο καθολικό σχολείο «Αντελίν Ντεζίρ», γνώρισε την Ελιζαμπέτ Λακουάν, την επονομαζόμενη Ζαζά, ένα κορίτσι που τράβηξε αμέσως την προσοχή της.
Ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια φιλία που, από την πλευρά τής μετέπειτα μεγάλης Γαλλίδας συγγραφέως, θα έχει και τη χροιά της πρώιμης, μη συνειδητοποιημένης, ερωτικής επιθυμίας.
Στο πρόσωπο της Ζαζά η Ντε Μποβουάρ θα ανακαλύψει όλα τα στοιχεία που θα ποθήσει να έχει η ίδια αργότερα στη ζωή της: τόλμη, ανεξαρτησία, περιέργεια, δημιουργική ανησυχία. Έτσι, αυτή η επιρροή θα αποδειχθεί καθοριστική για την κατοπινή της προσωπικότητα.
Ωστόσο, οι Αχώριστες κρύβουν μια τραγωδία: η Ζαζά πεθαίνει αναπάντεχα. Μια καταστροφή που θα στοιχειώσει διά παντός την Ντε Μποβουάρ.
H Ντε Μποβουάρ είναι βέβαιη ότι η Ζαζά δεν πέθανε από ιογενή εγκεφαλίτιδα, όπως το ήθελαν οι γιατροί. Δολοφονήθηκε· ο θάνατός της ήταν ένα «πνευματοκρατικό έγκλημα».

Συγγραφέας: Σιμόν ντε Μποβουάρ

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    "Οι Αχώριστες" είναι μία νουβέλα που γράφτηκε πριν από περίπου 60 χρόνια από τη Σιμόν ντε Μπουβουάρ, αλλά εκδόθηκε πρόσφατα. Ανήκει στην κλασική λογοτεχνία και έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η συγγραφέας, κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές (όπως τα ονόματα), αφηγείται τη γνωριμία και την εξέλιξη της σχέση της με την Ελιζαμπέτ Λακουάν, και προσπαθεί να δώσει μία διαφορετική ερμηνεία στον θάνατό της.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο σε μία πολύ προσεγμένη έκδοση. Η ιστορία είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα και διανθίζεται από φωτογραφικό υλικό, το οποίο κατά κάποιον τρόπο είναι ενσωματωμένο στην πλοκή. Η υπόθεση βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, καθώς αφορά τη ζωή της ίδιας τη συγγραφέα. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ γράφει αυτή την νουβέλα για έναν άνθρωπο που ήταν πολύ σημαντικός στη ζωή της και καταφέρνει να δώσει πολλές πληροφορίες για την δική της προσωπικότητα αλλά και της φίλης της μέσα σε λίγες μόλις σελίδες. Η πλοκή κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και το τέλος αφήνει τον αναγνώστη ικανοποιημένο από αυτό που διάβασε.

    Η Σιμόν ντε Μποβουάρ φαίνεται να ήταν ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων άνθρωπος. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, τόσο τα όσα έγραψε η ίδια όσο και την εισαγωγή και το επίμετρο, καταλαβαίνεις ότι ήταν μπροστά σε σχέση με την εποχή της. Παρότι το έγραψε τόσα χρόνια πριν, οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό είναι αρκετά προοδευτικές και δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν ανοιχτόμυαλο άνθρωπο.

    Γενικά, "Οι Αχώριστες" είναι ένα βιβλίο με στοιχεία αυτοβιογραφίας που θα μπορούσαν να διαβάσουν και όσοι δεν διαβάζουν συχνά το συγκεκριμένο είδος. Αν μη τι άλλο θα το βρουν ενδιαφέρον και ευκολοδιάβαστο.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...