Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Κορίτσι Α (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Λεξ Γκρέισι δε θέλει να σκέφτεται την οικογένειά της. Δε θέλει να σκέφτεται τα χρόνια που πέρασε στο Σπίτι του Τρόμου των γονιών της. Και δε θέλει να σκέφτεται τον εαυτό της ως το Κορίτσι Α: το κορίτσι που απέδρασε.
Όταν η μητέρα της πεθαίνει στη φυλακή και αφήνει στη Λεξ και στα αδέρφια της το οικογενειακό σπίτι, η νέα γυναίκα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί πλέον να αποφεύγει το παρελθόν της. Μαζί με την αδερφή της, Ίβι, έχει σκοπό να μετατρέψει το Σπίτι του Τρόμου σε κάτι καλό. Αλλά πρώτα πρέπει να συμφιλιωθεί με τα έξι αδέρφια της – και με τα χρόνια που μοιράστηκαν ως παιδιά.

Συγγραφέας: Αμπιγκέιλ Ντιν

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο της Αμπιγκέιλ Ντιν με τίτλο "Κορίτσι Α" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις μυστηρίου. Η Λεξ πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Όταν πεθαίνει η μαμά της στη φυλακή, έρχεται και πάλι αντιμέτωπη με τα τραύματα του παρελθόντος. 

    Η αφήγηση της ιστορίας γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από την πλευρά της Λεξ και το κάθε κεφάλαιο εστιάζει σε ένα από τα αδέρφια της. Η συγγραφέας μπλέκει με μαεστρία τα γεγονότα του παρελθόντος με τις εξελίξεις του παρόντος και δημιουργεί ένα ατμοσφαιρικό και άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Η πλοκή έχει μία κανονική ροή και είναι δουλεμένη με κάθε λεπτομέρεια. Η ανάγνωση του βιβλίου είναι γρήγορη, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη συγκέντρωση σε αυτήν. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει κάποιο μπέρδεμα, λόγω των συχνών χρονικών εναλλαγών. Η γραφή είναι πλούσια, χωρίς να γίνεται φλύαρη και κουραστική. Αυτό βοηθά στο να απορροφάσαι στο διάβασμα και να μην αποσπάται η προσοχή σου.

    Η Λεξ έχει μία μυστηριώδη προσωπικότητα που σε κάνει να θέλεις να μάθεις όσα γίνεται περισσότερα γι' αυτήν και τη ζωή της. Οι δευτερεύοντες ήρωες, που αποτελούν κυρίως τα αδέρφια της, περιγράφονται με όσα στοιχεία είναι απαραίτητα για να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους στην εξέλιξη της ιστορίας. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η δυναμική των σχέσεων ανάμεσα στα αδέρφια, καθώς τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως θα τα περίμενε κανείς.

    Γενικά, το "Κορίτσι Α" είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί για τον τρόπο που είναι γραμμένο και για τα θέματα που θίγει, τα οποία μεταξύ άλλων είναι η κακοποίηση των παιδιών και οι οικογενειακές σχέσεις. Είναι ένα βιβλίο που δίνει μπόλικη τροφή για σκέψη στον αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...