Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

20.000 Λεύγες Κάτω Από τη Θάλασσα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ένα μυστηριώδες θαλάσσιο τέρας περιπλανιέται στους ωκεανούς το έτος 1866. Θορυβημένη η αμερικανική κυβέρνηση, οργανώνει ειδική αποστολή εντοπισμού και εξόντωσης του τέρατος με αρχηγό έναν Γάλλο θαλάσσιο βιολόγο. Όταν η αποστολή συναντάει το κήτος ανοιχτά της Ιαπωνίας, η καταδίωξή του καταλήγει σε πανωλεθρία. Τότε είναι που τα εναπομείναντα μέλη της αποστολής συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται για τέρας, αλλά για υποβρύχιο. Ένας θαυμαστός υποθαλάσσιος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια τους, ενώ η εμφάνιση του κάπτεν Νέμο, του κυβερνήτη του «Ναυτίλου» (όπως ονομάζεται το υποβρύχιο), θα φέρει νέα δεδομένα στη ζωή των μελών της αποστολής αλλά και στο πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους.  

Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

    Το "20.000 Λεύγες Κάτω Από τη Θάλασσα" του Ιούλιου Βερν είναι ένα κλασικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που προσφέρει στον αναγνώστη ένα συναρπαστικό αναγνωστικό ταξίδι. Ο Αρονάξ καλείται να εντοπίσει και να εξοντώσει ένα θαλάσσιο τέρας, αλλά όταν το βρίσκει ανακαλύπτει ότι πρόκειται για ένα υποβρύχιο. Έτσι ξεκινά μία νέα περιπέτεια γι' αυτόν, όντας επιβάτης του "Ναυτίλου".

    Οι περιγραφές του κόσμου της θάλασσας και της τεχνολογίας του σκάφους εντυπωσιάζουν αυτόν που διαβάζει το βιβλίο. Οι γνώσεις του συγγραφέα είναι αξιοθαύμαστες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το βιβλίο δημοσιεύτηκε αρχικά το 1870. Η υπόθεση είναι περιπετειώδης και σου κρατάει το ενδιαφέρον για ανάγνωση. Η ιστορία έχει κάτι το ξεχωριστό και είναι γεμάτη συναρπαστικές πληροφορίες. Ωστόσο, η πλοκή είναι αρκετά αργή, κυρίως λόγω των περιγραφών που αφορούν τον υποθαλάσσιο κόσμο και των πλασμάτων που ζουν σε αυτόν. Παρά την αργή πλοκή, δεν είναι από τα βιβλία που τα παρατάς στη μέση και με την ολοκλήρωσή του καταλαβαίνει κανείς την αξία του ως λογοτεχνικό έργο.

    Ο Αρονάξ, ο οποίος είναι ο αφηγητής της ιστορίας, είναι θαλάσσιος βιολόγος και είναι αυτός που προσφέρει όλη τη γνώση που υπάρχει στο βιβλίο. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται με στόχο την ένταξή τους στην ιστορία και τη συμμετοχή τους στην εξέλιξη της πλοκής. Δε δίνεται μεγάλη έμφαση στο να προβληθούν όλες οι πτυχές της προσωπικότητάς τους. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι κακογραμμένοι. Ένας από τους ήρωες που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο κάπτεν Νέμο. Έχει μια μυστηριώδη προσωπικότητα που σου εξάπτει την περιέργεια.

    Γενικά, το "20.000 Λεύγες Κάτω Από τη Θάλασσα" είναι ένα κλασικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί.  Είναι από τα βιβλία που σου κάνουν εξαιρετική εντύπωση και σου μένουν στο μυαλό, αφού τα διαβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...