Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Τέσσερις Άνεμοι (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Θα ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό της στους χειρότερους καιρούς.

Τέξας, 1921. Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος έχει τελειώσει και η Αµερική ετοιµάζεται να µπει σε µια νέα, αισιόδοξη περίοδο. Αλλά για την Έλσα Γουόλκοτ, που θεωρείται πολύ µεγάλη για να παντρευτεί, το µέλλον διαγράφεται ζοφερό µέχρι τη νύχτα που γνωρίζει τον Ρέιφ Μαρτινέλι και αποφασίζει να αλλάξει τη ρότα της ζωής της.Το 1934 ο κόσµος έχει αλλάξει· εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις Μεγάλες Πεδιάδες. Οι αγρότες δουλεύουν σκληρά για να µη χάσουν τη γη και τη ζωή τους. Στο αγρόκτηµα των Μαρτινέλι όλα πεθαίνουν, µαζί και ο σαθρός γάµος της Έλσας· κάθε µέρα είναι µια καταδικασµένη µάχη µε τη φύση, µια πάλη για να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή. Σε αυτή την αβέβαιη και επικίνδυνη εποχή, η Έλσα είναι αναγκασµένη να πάρει µια σκληρή απόφαση: να πολεµήσει για τη γη που αγαπά ή να την εγκαταλείψει και να πάει στη ∆ύση, στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής. Οι Τέσσερις άνεµοι είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα που ζωντανεύει την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης –τις σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αµερικανούς και τις µακροχρόνιες συγκρούσεις ανάµεσα στους έχοντες και τους µη έχοντες. Είναι ένας ύµνος στην ελπίδα, την ανθεκτικότητα και τη δύναµη του ανθρώπινου πνεύµατος απέναντι στις αντιξοότητες, ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της Αµερικής, ιδωµένο µέσα από τα µάτια µιας αδάµαστης γυναίκας, της οποίας η γενναιότητα και η θυσία θα καθορίσουν µια ολόκληρη γενιά.

Συγγραφέας: Kristin Hannah

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

    Το μυθιστόρημα "Τέσσερις Άνεμοι" της Kristin Hannah μας μεταφέρει στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του '30, την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Κεντρική ηρωίδα είναι η Έλσα, η οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που της φέρνει η ζωή, ακόμη και όταν όλα μοιάζουν αδύνατα. 

   Η ιστορία κερδίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή του αναγνώστη από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια. Η πλοκή κινείται γραμμικά στο χρόνο και οι εξελίξεις δεν είναι γρήγορες. Ωστόσο, η ανάγνωση κυλάει με ταχείς ρυθμούς, καθώς δεν μπορείς εύκολα να σταματήσεις να το διαβάζεις. Η υπόθεση του βιβλίου έχει ιστορικό υπόβαθρο και συνδυάζεται αριστοτεχνικά με την μυθοπλασία. Τα θέματα που πραγματεύεται αφορούν μεταξύ άλλων τον αγώνα για επιβίωση και τις οικογενειακές σχέσεις, ενώ  προβάλλονται και ζητήματα όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός. Οι περιγραφές δεν είναι εκτενείς και κουραστικές, αλλά σε μεταφέρουν στον τόπο των εξελίξεων, ενώ οι διάλογοι μεταξύ των ηρώων είναι ρεαλιστικοί και παραστατικοί. Οι συναισθηματικές επιδράσεις αυτού του βιβλίου είναι ποικίλες και έντονες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετές φράσεις μέσα σε αυτό που σου μένουν και σου προκαλούν μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση, όταν τις διαβάζεις.

   Από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου είναι η κεντρική ηρωίδα, Έλσα. Ο χαρακτήρας της είναι καλογραμμένος και υπάρχει μεγάλη εξέλιξη από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας. Παρά την υποτίμηση και την απόρριψη που δεχόταν επί χρόνια από την οικογένειά της, και την φαινομενικά αδύναμη προσωπικότητά της, καταφέρνει πολλά και υπό αντίξοες συνθήκες. Είναι από τους χαρακτήρες βιβλίων που τους θαυμάζεις και σου δίνουν μαθήματα ζωής. Επίσης, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες παρουσιάζονται στον αναγνώστη με την λεπτομέρεια που απαιτείται και μπορεί να σχηματίσει τη δική του γνώμη γι' αυτούς.

   Γενικά, το "Τέσσερις Άνεμοι" είναι ένα γλυκόπικρο και συγκινητικό μυθιστόρημα για τη δύναμη που μπορεί να κρύβει ένας άνθρωπος μέσα του. Είναι από τα βιβλία που έχουν πολλά να σου δώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...