Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Σε έναν γαλήνιο οικισμό ευγηρίας στη βρετανική ύπαιθρο, μια ετερόκλητη παρέα μαζεύεται κάθε Πέμπτη και ασχολείται με παλιούς φακέλους ανεξιχνίαστων φόνων. Όταν όμως μια άγρια δολοφονία συμβαίνει σε απόσταση αναπνοής, η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης έχει ν’ αντιμετωπίσει μια πραγματική υπόθεση. Όχι απλώς κιτρινισμένες, μουντζουρωμένες σελίδες γραφομηχανής μιας άλλης εποχής· μια αληθινή υπόθεση, ένα αληθινό πτώμα, και, κάπου στον έξω κόσμο, έναν αληθινό δολοφόνο. Η Ελίζαμπεθ, η Τζόις, ο Ιμπραΐμ και ο Ρον μπορεί να κοντεύουν τα ογδόντα, αλλά ακόμη το λέει η καρδιά τους. Θα καταφέρει αυτή η ανορθόδοξη αλλά ευφυέστατη συμμορία να συλλάβει τον δολοφόνο προτού να είναι πολύ αργά.

Συγγραφέας: Richard Osman

Βαθμολογία: 4/5 

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης" είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με αρκετά στοιχεία αστυνομικού. Σε έναν οίκο ευγηρίας στην βρετανική εξοχή δημιουργείται μία μικρή ομάδα ηλικιωμένων που μελετά παλιές ανεξιχνίαστες αστυνομικές υποθέσεις. Όταν μια μέρα συμβαίνει μια δολοφονία, η παρέα αποφασίζει να συμμετέχει με τον δικό της τρόπο στην εξιχνίασή της. 

    Πρόκειται για ένα συναρπαστικό και απολαυστικό ανάγνωσμα με αρκετές δόσεις χιούμορ. Η ιστορία εξελίσσεται γραμμικά και η τριτοπρόσωπη αφήγηση εστιάζει σε κάθε κεφάλαιο σε διαφορετικά πρόσωπα. Το μυστήριο κρατάει μέχρι και τις τελευταίες σελίδες και το ενδιαφέρον για ανάγνωση παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε όλο σχεδόν το βιβλίο. Η πλοκή έχει μια περιπλοκότητα, χωρίς όμως να σε μπερδεύει ή να έχει κενά και η ροή της είναι κανονική προς γρήγορη. Το τέλος είναι αναπάντεχο και είναι δύσκολο να το μαντέψεις, ακόμη και αν έχει διαβάσει πολλά βιβλία του είδους. Το ύφος που επιλέγει ο συγγραφέας να αφηγηθεί την ιστορία είναι αυτό που θα δημιουργήσει στον αναγνώστη τις καλύτερες εντυπώσεις. Συνδυάζει με μαεστρία το κωμικό στοιχείο με το δράμα και καταφέρνει να περάσει σημαντικά κοινωνικά μηνύματα και μηνύματα ζωής.

   Οι τέσσερις χαρακτήρες που απαρτίζουν τη λέσχη φόνων της Πέμπτης, Ελίζαμπεθ, Τζόις, Ρον και Ιμπραήμ, αποτελούν λογοτεχνικές φιγούρες που σου μένουν στο μυαλό για χρόνια. Η μεγάλη τους ηλικία δεν τους εμποδίζει να συμμετέχουν σε νέες περιπέτειες και αυτό είναι άξιο θαυμασμού. Οι διάλογοι μεταξύ τους, αλλά και κάποιες από τις πράξεις τους προκαλούν συχνά γέλιο στον αναγνώστη, ενώ υπάρχουν και στιγμές που τα λόγια τους σε επηρεάζουν σε βάθος και σε βάζουν σε σκέψεις. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, Ντόνα και Κρις, αποτελούν το "κλασικό" αστυνομικό δίδυμο σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα. Στο σύνολό τους οι ήρωες παρουσιάζονται με την απαραίτητη προσοχή και δεν υπάρχει προχειρότητα στην περιγραφή κανενός από αυτούς.

   Γενικά, "Η Λέσχη Φόνων της Πέμπτης" είναι ένα μυθιστόρημα που θα μπορούσε να διαβαστεί και από άτομα που δεν είναι λάτρεις τους είδους. Θα σας χαρίσει μία αξέχαστη αναγνωστική εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...