Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Monster (Κριτική Ταινίας)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:Ένας ταλαντούχος έφηβος που εμπλέκεται σε μια μοιραία ληστεία παλεύει για την αθωότητα και την τιμή του κατά ενός συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που τον έχει ήδη κρίνει.

Πρωταγωνιστούν: Kelvin Harrison Jr, John David Washinghton, Jennifer Ehle

Βαθμολογία: 7/10

   Η ταινία «Monster» είναι ένα κοινωνικό δράμα που ακολουθεί ένα μαύρο 17χρονο αγόρι, τον Steve Harmon, το οποίο συλλαμβάνεται με την κατηγορία συμμετοχής σε ληστεία και φόνο.

   Η πλοκή εξελίσσεται σε πολλαπλά χρονικά επίπεδα. Παρακολουθούμε τη ζωή του Steve πριν το συμβάν, τη ζωή του στη φυλακή και την διαδικασία της δίκης. Όλα αυτά δεν παρουσιάζονται με τη σειρά που έγιναν και αυτό προκαλεί μία αίσθηση αγωνίας και ανυπομονησίας για το τι συνέβη και για το τι πρόκειται να συμβεί. Το σενάριο δεν έχει το στοιχείο της πρωτοτυπίας, αλλά ο τρόπος που αποδίδεται στην οθόνη σου κρατάει το ενδιαφέρον. Τα θέματα που θίγονται στην ταινία ποικίλουν, με τη φυλετική διάκριση, την προκατάληψη και τον ρατσισμό να είναι αυτά που επικρατούν. Οι οικογενειακοί δεσμοί και το πώς αυτοί επηρεάζονται από ένα τέτοιο γεγονός, αποτελούν επίσης μέρος της θεματολογίας της ταινίας. Βέβαια, ενώ γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν αυτά τα ζητήματα, αυτή δεν φτάνει σε βάθος. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης σου δημιουργείται η αίσθηση ότι κάτι λείπει και πως θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια η ταινία.

   Ο Steve είναι ένας ταλαντούχος έφηβος με καλλιτεχνική κλίση και φοιτά σε ένα Λύκειο καλών τεχνών στη Νέα Υόρκη. Ο τρόπος που αντιδρά και συμπεριφέρεται, ενώ είναι αντιμέτωπος με αυτήν την κατάσταση και βρίσκεται σε διαρκεί μάχη για να αποδείξει την αθωότητά του, τον κάνουν ιδιαίτερα συμπαθή. Η επιλογή να μπει ο ίδιος ως αφηγητής της ιστορίας του έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας και δίνει στον θεατή την ευκαιρία να τον καταλάβει καλύτερα. O Kevin Harrison Jr ερμηνεύει τον ρόλο του, πετυχαίνοντας τον σκοπό του, ο οποίος είναι να σου περάσει τα όσα βιώνει ο Steve. Η ερμηνεία του χαρακτηρίζεται από μία μελαγχολία που σε βάζει αμέσως στο κλίμα. Από τους υπόλοιπους του καστ, αξίζει να γίνει αναφορά στην Jennifer Ehle, η οποία υποδύεται την δημόσια συνήγορο υπεράσπισης του Steve, την Maureen OBrien.

   Γενικά, η ταινία «Monster» είναι ένα αξιόλογο δράμα που έχει περιθώρια βελτίωσης. Παρόλα αυτά παρακολουθείται με προσήλωση, είναι συγκινητική και αποτελεί αφορμή για προβληματισμό. Αν θέλετε να δείτε κάτι παρόμοιο, θα σας πρότεινα την μίνι σειρά «When They See Us».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...