Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Θάρρος ή Αλήθεια (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Τέσσερις νέοι μαζεύονται σε μια πολυτελή βίλα για να γιορτάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Δεν τους λείπει τίποτα. Χρήμα, ομορφιά, νιάτα. Ή μήπως τα φαινόμενα απατούν; Τι κρύβεται κάτω από την αστραφτερή επιφάνεια; Τι μπορεί να έρθει στο φως όταν μια απλή παρτίδα Monopoly μετατρέπεται σε Θάρρος ή Αλήθεια; Μπορεί το παιχνίδι να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αθέατης πλευράς της ζωής του καθενός; Ανεπούλωτα τραύματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα. Τίποτα δεν είναι πια το ίδιο και κανείς δεν μπορεί πια να εμποδίσει την κάθαρση.

Ανεπούλωτα τραύματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα. Καθώς τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό της Στοκχόλμης, τα σκοτάδια διαλύονται και κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος.

Βαθμολογία: 3/5

Συγγραφέας: Camilla Lackberg

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο με τίτλο "Θάρρος ή Αλήθεια" της Camilla Lackberg είναι μία νουβέλα που ανήκει στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ. Μια παρέα τεσσάρων εφήβων μαζεύονται στο σπίτι του ενός, λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου για να το γιορτάσουν.  Για να περάσουν την ώρα τους αποφασίζουν να παίξουν το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly, αλλά με μία παραλλαγή. Το συνδυάζουν με το παιχνίδι Θάρρος ή Αλήθεια.

   Η πλοκή δεν έχει κάποια περιπλοκότητα και η γραφή είναι απλή. Ωστόσο, η ιστορία διαβάζεται γρήγορα και σου κρατάει το ενδιαφέρον, ενώ προς τις τελευταίες σελίδες σου δημιουργεί ένα αίσθημα αγωνίας. Παρά το μικρό μέγεθος του βιβλίου, θίγονται αρκετά σοβαρά θέματα, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση και η ενδοοικογενειακή βία. Οι αποκαλύψεις που αφορούν τις ζωές των ηρώων είναι σταδιακές και αυτό προσδίδει επιπλέον σασπένς στην ανάγνωση. Το τέλος είναι κάπως απότομο και μη αναμενόμενο, αλλά το πιο πιθανό είναι να ικανοποιήσει την πλειονότητα των αναγνωστών. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις είναι τα πολλά κλισέ. Βέβαια αν σε πείσει η περιγραφή του βιβλίου να το διαβάσεις, τότε προφανώς τα κλισέ δεν αποτελούν ένα από τα στοιχεία μιας ιστορίας που σε ενοχλούν.

   Κεντρικοί ήρωες είναι τέσσερις έφηβοι που είναι φίλοι από παιδιά, η Λιβ, η Μαρτίνα, ο Μαξ και ο Άντον. Σχηματίζεις μία ικανοποιητική εικόνα γι' αυτούς μέχρι την ολοκλήρωση του βιβλίου που αλλάζει μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, εξαιτίας των αποκαλύψεων που γίνονται και μέσω του παιχνιδιού. Το κάθε κεφάλαιο εστιάζει σε κάποιον από τους τέσσερις νέους και ο αναγνώστης έρχεται σε άμεση επαφή με το τι σκέφτονται και τι αισθάνονται, παρά την τριτοπρόσωπη αφήγηση.

    Γενικά, το "Θάρρος ή Αλήθεια" αποτελεί ένα βιβλίο που είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Αν θέλετε να διαβάσετε μία σύντομη ιστορία με θέμα αυτό που αναφέρεται στην περίληψή του, τότε διαβάστε το.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...