Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Φόρος Τιμής στην Καταλονία (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Το 1936 ο Τζορτζ Όργουελ κατατάχθηκε στην πολιτοφυλακή μιας αριστερής ισπανικής οργάνωσης, συνδυά­ζοντας την επιθυμία του να πολεμήσει ενάντια στον φασισμό με αυτήν της καταγραφής των γεγονότων του πολέμου. Πολέμησε για αρκετούς μήνες, προτού οι εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες αριστερές ομάδες τον φέρουν αντιμέτωπο με πρώην συμμάχους του και, τελικά, τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο συγγραφέας περιγράφει, με σχεδόν οδυνηρή ένταση, τις λαμπρές ελπίδες και τις κυνικές προδοσίες εκείνου του χαοτικού επεισοδίου στην ιστορία της Ισπανίας. Την επαναστατική ευφορία της Βαρκελώνης, το κουράγιο των απλών Ισπανών και Ισπανίδων δίπλα στους οποίους πολέμησε, τον τρόμο και τη σύγχυση του μετώπου, τον παραλίγο μοιραίο τραυματισμό του και τη δεινή προδοσία εκ μέρους των υποτιθέμενων συμμάχων του. Η ανταπόκριση του Όργουελ είναι τόσο συναρπαστική όσο και διαφωτιστική. Έχοντας ψύχραιμο βλέμμα και ακρίβεια, φέρνει με μοναδικό τρόπο στο φως τις νυχτερινές αψιμαχίες του μετώπου, τα πολιτικά ζητήματα και την απόλυτη ματαιότητα του πολέμου.

Συγγραφέας: Τζωρτζ Όργουελ

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Στο βιβλίο με τίτλο "Φόρος Τιμής στην Καταλονία" ο Τζορτζ Όργουελ αφηγείται τις εμπειρίες του από τη συμμετοχή του ως πολιτοφύλακας στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, το 1936. Παράλληλα, σχολιάζει την πολιτική και κοινωνικοοικονομική επικαιρότητα της εποχής, προσπαθώντας να παρουσιάσει τα γεγονότα με μία πιο αντικειμενική ματιά σε σχέση με τον τύπο, εγχώριο και διεθνή.

   Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που σου προσφέρει μία καλή εικόνα για εκείνη την περίοδο και περιλαμβάνει διάφορες ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι το ό,τι είναι γραμμένο από κάποιον που συμμετείχε και ο ίδιος στα γεγονότα που αφηγείται. Υπάρχουν σημεία του βιβλίου που θα επηρεάσουν βαθιά τον κάθε αναγνώστη, ενώ υπάρχουν κάποια αποσπάσματα -αυτά που αφορούν κυρίως τον πολιτικό σχολιασμό- που πιθανόν να μην διαβαστούν με το ίδιο ενδιαφέρον. Ουσιαστική πλοκή δεν υπάρχει, αφού πρόκειται για αφήγηση εμπειριών, ενώ η ανάγνωση με κανονικούς προς αργούς ρυθμούς, ανάλογα με το σημείο του βιβλίου που βρίσκεσαι. Ακόμη, στο τέλος υπάρχει και ένα δοκίμιο που γράφτηκε λίγο αργότερα με τίτλο "Με το βλέμμα και πάλι στον Ισπανικό εμφύλιο". Θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρος του κυρίως κειμένου, καθώς δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο ύφος ή στο θέμα.

   Ο ίδιος ο συγγραφέας, όπως είναι προφανές, αποτελεί και τον βασικό χαρακτήρα του βιβλίου. Ο αναγνώστης έρχεται σε άμεση επαφή με τις σκέψεις του για τα όσα βίωσε ως πολιτοφύλακας, στον εμφύλιο πόλεμο μιας χώρας διαφορετικής από τη χώρα καταγωγής του. Όσοι έχουν διαβάσει και άλλα έργα του Όργουελ, θα καταλάβουν το πόσο τον επηρέασε αυτή του η εμπειρία στη συγγραφή.

   Γενικά, το "Φόρος Τιμής στην Καταλονία" είναι καλογραμμένο αυτοβιογραφικό βιβλίο με ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτά τα γεγονότα, είναι μία καλή επιλογή για εσάς, καθώς θα σας τα αφηγηθεί κάποιος που τα βίωσε από πρώτο χέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ. Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση. Εδώ απαγορεύΟΝται το...