Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Πριν Χαθούν τα Πουλιά (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Φράνι Στόουν ανέκαθεν ήταν ικανή να αγαπήσει αλλά ανίκανη να μείνει. Αφήνοντας πίσω της τα πάντα εκτός από τον ερευνητικό εξοπλισμό της, φτάνει στη Γροιλανδία με έναν και μοναδικό σκοπό: να ακολουθήσει τα τελευταία αρκτικά γλαρόνια που έχουν απομείνει στον κόσμο, στην τελευταία τους, ίσως, αποδημία στην Ανταρκτική. Η Φράνι πείθει το πλήρωμα ενός αλιευτικού σκάφους να την πάρει μαζί του και έτσι σαλπάρουν ενώ απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη στεριά και την ασφάλεια. Καθώς όμως η ιστορία της Φράνι αρχίζει να ξετυλίγεται –ένας παθιασμένος έρωτας, μια απούσα οικογένεια, ένα ολέθριο έγκλημα– γίνεται ξεκάθαρο ότι κυνηγάει πολλά περισσότερα από τα πουλιά. Όταν τα σκοτεινά μυστικά της Φράνι αποκαλύπτονται, θα κληθεί να αποφασίσει τι είναι διατεθειμένη να ρισκάρει για μια ακόμα ευκαιρία εξιλέωσης.

Συγγραφέας: Charlotte McConaghy

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   Το "Πριν Χαθούν τα Πουλιά" είναι ένα μυθιστόρημα με βασική θεματολογία το περιβάλλον που η κεντρική ιστορία του εξελίσσεται στο κοντινό μέλλον. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη Φράνι Στόουν, η οποία ψάχνει τρόπο να ταξιδέψει με σκοπό να εντοπίσει τα τελευταία αρκτικά γλαρόνια.

   Η Φράνι αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της. Υπάρχουν χρονικές εναλλαγές στην αφήγηση που κάνουν την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα. Οι αποκαλύψεις για τη ζωή της γίνονται σταδιακά σε όλο το βιβλίο και αυτό κάνει τον αναγνώστη να διαβάζει το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο με μεγάλη ευκολία. Η κινηματογραφική γραφή και ο κοφτός λόγος της συγγραφέα δημιουργούν εικόνες στο μυαλό αυτού που διαβάζει, χωρίς να τον κουράζουν περιττές περιγραφές ή φλυαρία. Η πλοκή κυλάει αβίαστα και δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να κάνει κοιλιά. Το στοιχείο της μελαγχολίας που κατά κάποιο τρόπο χαρακτηρίζει το ύφος του βιβλίου, το κάνουν ένα ατμοσφαιρικό ανάγνωσμα, ενώ το θέμα του που σχετίζεται με το περιβάλλον και συγκεκριμένα με την εξαφάνιση κάποιον ζώων προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση.

   Όσο αφορά την περιγραφή των χαρακτήρων, μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην σκιαγράφηση της προσωπικότητας της Φράνι. Οι πληροφορίες που παρέχονται για διάφορα γεγονότα και καταστάσεις ενός μεγάλου μέρους της ζωής της, είναι υπέρ αρκετές για να την κατανοήσεις, να τη συμπονέσεις ή και να ταυτιστείς μαζί της. Επίσης, είναι πιθανόν να αλλάξεις άποψη για αυτήν πολλές φορές, ενώ διαβάζεις, διότι υπάρχουν διάφορες μικρές εκπλήξεις σχετικά με το παρελθόν της από την αρχή έως το τέλος του βιβλίου. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως είναι το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους και ο σύζυγος της Φράνι, προσεγγίζονται λίγο πιο επιφανειακά.

   Γενικά, το "Πριν Χαθούν τα Πουλιά" είναι ένα ανάγνωσμα που θα σας αγγίξει βαθιά, θα σας ευαισθητοποιήσει σε περιβαλλοντικά ζητήματα και θα σας δημιουργήσει προβληματισμούς. Αν θέλετε να διαβάσετε κάτι με αυτή τη θεματολογία που έχει και κάποια στοιχεία κοινωνικού μυθιστορήματος, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...