Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Άνθρωποι με Άγχος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μια νέα γυναίκα επιχειρεί να ληστέψει μια τράπεζα. Για να γλιτώσει τη σύλληψη, μπαίνει σε ένα διαμέρισμα προς πώληση και κρατά ομήρους όσους είναι εκεί: την υπερενθουσιώδη μεσίτρια, ένα ζευγάρι συνταξιούχων που ανακαινίζει και πουλά διαμερίσματα για να καλύψει το κενό στον γάμο τους, δύο κοπέλες που διαφωνούν σε όλα, αλλά ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί μαζί, μια κυνική διευθύντρια τράπεζας με τάσεις αυτοκτονίας, μια ηλικιωμένη που υποφέρει από μοναξιά. Η αστυνομία περικυκλώνει το διαμέρισμα και, ενώ η αγωνία κορυφώνεται, όμηροι, ληστής και αστυνομικοί αρχίζουν να έρχονται κοντά και ανακαλύπτουν ότι έχουν περισσότερα κοινά απ’ όσα θα μπορούσαν να φανταστούν.

Συγγραφέας: Fredrik Backman

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

   Το βιβλίο του Fredrik Backman με τίτλο "Άνθρωποι με Άγχος" είναι ένα ιδιαίτερα απολαυστικό μυθιστόρημα με πολλές δόσεις χιούμορ που καταφέρνει να θίξει αρκετά ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μία αποτυχημένη ληστεία τράπεζας έχει ως αποτέλεσμα διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι να περάσουν μαζί ώρες μέσα σε ένα διαμέρισμα.

   Ο συγγραφέας μέσα από την απλότητα της γραφής του καταφέρνει να επηρεάσει βαθιά τους αναγνώστες με το να πραγματεύεται περίπλοκα ζητήματα ζωής. Παρότι το βιβλίο περιλαμβάνει στη θεματολογία του θέματα, όπως είναι η ψυχική υγεία και η αποξένωση, δίνει μία αισιόδοξη οπτική στα πράγματα. Οι πολλοί και διαφορετικοί ήρωες-ο καθένας με τα δικά του προβλήματα- αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά το σύνολο της κοινωνίας. Ο τρόπος που εξιστορούνται τα γεγονότα και οι καλογραμμένοι διάλογοι το κάνουν ένα συναρπαστικό και πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

   Οι ήρωες του βιβλίου είναι καθημερινοί άνθρωποι και έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που συναντούμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Βέβαια, υπάρχει και μία δόση υπερβολής στην περιγραφή των προσωπικοτήτων και των συμπεριφορών τους, ενώ δε γίνεται καμία προσπάθεια ωραιοποίησης ή εξιδανίκευσής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να είναι προσιτοί και να είναι σχεδόν αναπόφευκτη η ταύτιση  με κάποιον από αυτούς. 

   Γενικά, το "Άνθρωποι με Άγχος" είναι από αυτά τα βιβλία που τα σκέφτεσαι, ακόμη και μέρες αφού τα έχεις ολοκληρώσει. Μπορεί η χιουμοριστική διάθεση να κυριαρχεί σε αυτό, όμως είναι πολλά περισσότερα από το να προκαλεί απλά γέλιο. Αξίζει σίγουρα να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...