Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Γράμματα στην Άιρις (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Οι ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις της Τες είναι συνδεδεμένες κυρίως με τη γιαγιά της, την Άιρις, που βοήθησε στο μεγάλωμά της. Και τώρα η Τες έχει ένα μυστικό ‒κάτι που θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή πολλών ανθρώπων‒ και ο μόνος άνθρωπος στον οποίο μπορεί να το εξομολογηθεί είναι η αγαπημένη της γιαγιά. Όμως πώς μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον σου σε κάποια που δεν θυμάται το παρελθόν της; Η Άιρις γλιστράει μέσα στη λήθη όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα…

Ώσπου η μοίρα φέρνει την Τζίτζι στη ζωή της Τες. Η Τζίτζι νιώθει μεγάλη συμπάθεια για την Τες, μιας και ξέρει και η ίδια τι σημαίνει μοναξιά. Είναι αποφασισμένη να δείξει στην κοπέλα πως κάθε αναποδιά στη ζωή έχει και μια θετική ανάγνωση. Καθώς η απροσδόκητη φιλία των δύο γυναικών γίνεται όλο και πιο βαθιά, η Τες αισθάνεται την παρόρμηση να ανοιχτεί και να εμπιστευτεί τη φίλη της.

Mέχρι που η Τες ανακαλύπτει ότι η γιαγιά της, η Άιρις, έχει κι αυτή το δικό της μυστικό. Μια βαλίτσα με γράμματα από άλλη εποχή – τα χαμένα κομμάτια μιας ζωής για τα οποία ποτέ δεν μίλησε σε κανέναν. Θα μπορούσαν αυτά τα γράμματα να κρύβουν τις απαντήσεις που η Τες θεωρούσε χαμένες για πάντα;

Συγγραφέας: Ελίζαμπεθ Νομπλ

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Το "Γράμματα στην Άιρις" είναι ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα που μας αφηγείται την ιστορία δύο γυναικών της Τες και της Τζίτζι. Το βιβλίο παρουσιάζει τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτές οι δύο γυναίκες τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους και τα κοινά που έχουν μεταξύ παρά τη διαφορά ηλικίας. Παρότι η βασική θεματολογία δεν είναι ευχάριστη, δίνεται μία αισιόδοξη οπτική των καταστάσεων και της ζωής γενικότερα.

   Η συγγραφέας επιλέγει την τριτοπρόσωπη αφήγηση με εναλλαγές ανάμεσα στην ιστορία της Τες και της Τζίτζι. Υπάρχουν και κάποια κομμάτια σε πρώτο πρόσωπο και έχουν τη μορφή επιστολής. Η υπόθεση ξετυλίγεται κατά κύριο λόγο στο παρόν, με τις αναφορές στο παρελθόν να είναι λίγες. Το βιβλίο στις πρώτες εκατό σελίδες περίπου είναι αρκετά φλύαρο, μάλλον επειδή η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το τι συμβαίνει στις ηρωίδες της, ωστόσο στη συνέχεια αυτό μειώνεται αισθητά. Το ενδιαφέρον για ανάγνωση αυξάνεται όσο περνούν τα κεφάλαια και το τέλος του προκαλεί έντονα συναισθήματα. Αυτό που προβληματίζει στο συγκεκριμένο βιβλίο είναι πως σε η πλοκή μοιάζει να μην έχει συνοχή. Αυτή η εντύπωση δημιουργείται από το γεγονός ότι ενώ γίνεται αναφορά στην Άιρις, τη γιαγιά της Τες, και σε κάποια μυστικά του παρελθόντος, δεν υπάρχει περαιτέρω εξέλιξη στην ιστορία της και δε φαίνεται να επηρεάζεται πολύ η Τες από αυτά. 

   Η Τες και η Τζίτζι αποτελούν τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου και η παρουσίαση τους είναι ολοκληρωμένη. Η φιλία τους χτίζεται σταδιακά και η χημεία τους γίνεται φανερή από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις τους. Ο τρόπος που προβάλλονται και οι δύο τις κάνει να μοιάζουν προσιτές και είναι εύκολη η ταύτιση μαζί τους.

   Γενικά, το "Γράμματα στην Άιρις" είναι ένα μυθιστόρημα γι' αυτούς που αγαπούν τις ιστορίες, οι οποίες είναι βγαλμένες από την καθημερινή ζωή. Θα σας συγκινήσει και θα σας δημιουργήσει μία αίσθηση αισιοδοξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...