Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΡΩΤΕΥΤΩ ΤΗΝ ΜΠΕΛΑ. Θα ήταν τόσο φυσικό σαν μια ελεύθερη πτώση: αβίαστο. Το να μην επιτρέπω στον εαυτό μου να την ερωτευτεί ήταν το ακριβώς αντίθετο της πτώσης: ήταν σαν να σκαρφαλώνω σε έναν γκρεμό, βάζοντας το ένα χέρι μετά το άλλο με κόπο, μια πράξη τόσο εξουθενωτική λες και είχα μόνο τη δύναμη ενός θνητού.

Συγγραφέας: Stephenie Meyer

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου" είναι ένα νεανικό βιβλίο φαντασίας και ανήκει στη σειρά βιβλίων της Stephenie Meyer  με τίτλο "Το έπος του Λυκόφωτος". Ουσιαστικά διαβάζουμε το πρώτο μέρος της σειράς, το "Λυκόφως", από την οπτική του Έντουαρντ και όχι της Μπέλα.

    Η ιστορία ξεκινά και ολοκληρώνεται με το ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στο "Λυκόφως", με τη διαφορά ότι η πλοκή κινείται με πιο αργούς ρυθμούς. Το καινούριο που έχει να προσφέρει το βιβλίο είναι να εξηγήσει τι ήταν αυτό που έκανε τον Έντουαρντ να "κολλήσει" με τη Μπέλα και να αποσαφηνίσει κάποιες συμπροφορές του. Επίσης, ο αναγνώστης μαθαίνει αρκετά και για την υπόλοιπη οικογένεια Κάλεν. Η υπόθεση, παρότι είναι γνωστή, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και δημιουργεί στους λάτρεις των αρχικών βιβλίων μία αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας. Αυτό που ίσως κουράσει κάποιον που το διαβάζει είναι η υπερανάλυση κάποιων γεγονότων. Βέβαια, πιθανόν η συγγραφέας ήθελε να μεταφέρει ακριβώς στον αναγνώστη τόσο τις σκέψεις του Έντουαρντ όσο και το πώς είναι να έχει κανείς την ικανότητά του, δηλαδή να διαβάζει την σκέψη των άλλων. Να σημειωθεί ότι η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη σε όλο το βιβλίο και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται έμφαση στο πώς επεξεργάζεται ο κεντρικός ήρωας τις καταστάσεις γύρω, αλλά και στα συναισθήματά του γι' αυτές.

   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, η προσοχή επικεντρώνεται, όπως είναι λογικό, στον Έντουαρντ. Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης είναι πιο ξεκάθαρο το πώς αναπτύχθηκε η σχέση του και το τόσο έντονο δέσιμό του με την Μπέλα. Επιπλέον, η συγγραφέας με έναν έξυπνο τρόπο, μέσω της ικανότητας του Έντουαρντ, μας παρουσιάζει κρυφές πτυχές της προσωπικότητας των υπόλοιπων χαρακτήρων του βιβλίου, κάτι που οι περισσότεροι θα το βρουν εξαιρετικά ενδιαφέρον.

   Γενικά, "Ο Ήλιος του Μεσονυκτίου" είναι ένα ανάγνωσμα κατάλληλο για όσους αγαπούν αυτή τη σειρά βιβλίων. Αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που διάβασαν τα πρώτα βιβλία, τότε θα τους ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και θα τους προσφέρει μία ευχάριστη αναγνωστική εμπειρία. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...