Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Το Άστρο της Αυγής (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Ο Ντάροου θα είχε ζήσει ειρηνικά, οι εχθροί του όμως του έφεραν πόλεμο. Οι Χρυσοί αφέντες απαίτησαν την υποταγή του, απαγχόνισαν τη γυναίκα του και υποδούλωσαν τον λαό του. Αλλά ο Ντάροου αποφάσισε να αντισταθεί. Διακινδυνεύοντας τα πάντα προκειμένου να μετασχηματίσει τον εαυτό του και να εισχωρήσει στη Χρυσή κοινωνία, πολέμησε για να επιβιώσει από τους ανελέητους ανταγωνισμούς που έτρεφαν τους ισχυρούς πολεμιστές της Κοινωνίας, αναρριχήθηκε στην εξουσία και περίμενε υπομονετικά για να εξαπολύσει την επανάσταση που θα διαλύσει την ιεραρχία από μέσα.
Επιτέλους, η ώρα έχει έρθει.
Μόνο που η προσήλωση στην τιμή και η δίψα για εκδίκηση είναι βαθιά ριζωμένες και στις δύο πλευρές. Ο Ντάροου και οι συμπολεμιστές του αντιμετωπίζουν πανίσχυρους εχθρούς χωρίς ηθικές αναστολές ή έλεος. Ανάμεσά τους βρίσκονται κάποιοι που θεωρούσε κάποτε φίλους του. Για να νικήσει, θα χρειαστεί να εμπνεύσει όσους είναι σιδηροδέσμιοι στο σκοτάδι για να σπάσουν τις αλυσίδες τους, να αφανίσουν τον κόσμο που δημιούργησαν οι άσπλαχνοι αφέντες τους και να διεκδικήσουν ένα πεπρωμένο που εδώ και πάρα πολύ καιρό τούς αρνούνταν.

Συγγραφέας: Pierce Brown

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Μεταίχμιο.

   "Το Άστρο της Αυγής" αποτελεί το τελευταίο μέρος της δυστοπικής τριλογίας "Κόκκινη Ανατολή". Ο Ντάροου, μαζί με τους συμμάχους του, συνεχίζει να αγωνίζεται ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρο της νεκρής συζύγου του για ανατροπή της Κοινωνίας με σκοπό να υπάρξει ελευθερία για όλους, ανεξαρτήτως χρώματος.

   Ο συγγραφέας κλείνει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ιστορία. Περιγράφει επικές σκηνές μάχης και προκαλεί έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη. Τον κάνει να αγωνία, να συγκινείται και να γίνεται ένα με τους ήρωες. Η πλοκή είναι έξυπνη, περίπλοκη και ανατρεπτική, ενώ και αυτή τη φορά δε λείπουν τα στοιχεία της ίντριγκας και της έκπληξης. Το ενδιαφέρον του αναγνώστη παραμένει αμείωτο μέχρι και την τελευταία, καθώς είναι ελάχιστα τα αποσπάσματα του βιβλίου που θα μπορούσαν να είναι μικρότερα σε έκταση ή να μην υπάρχουν και καθόλου. Για παράδειγμα, κάποιες σκηνές μάχης θα μπορούσαν να είναι μικρότερες σε έκταση. Βεβαία, αυτό είναι και θέμα προτιμήσεων του εκάστοτε αναγνώστη.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου αποτελούν ένα από τα πολύ θετικά του στοιχεία. Παρότι πρόκειται για το τρίτο βιβλίο, μαθαίνουμε ακόμη περισσότερα γι' αυτούς. Ο καθένας είναι τόσο ξεχωριστός που πολύ πιθανόν να βρείτε και εσείς κάποιον που να αγαπήσετε λίγο παραπάνω ή να ταυτιστείτε μαζί του. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι παρουσιάζουν μεγάλη εξέλιξη σε σχέση με το πρώτο βιβλίο, γεγονός που δείχνει το πόσο καλογραμμένοι είναι. 

   Γενικά, η τριλογία "Κόκκινη Ανατολή" αποτελείται από τρία συναρπαστικά βιβλία που θα δώσουν στους λάτρεις του είδους μία υπέροχη αναγνωστική εμπειρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...