Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Χάρτινη Μνήμη (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η Μοντ, ηλικιωμένη μητέρα και γιαγιά, χάνει σταδιακά τη μνήμη της και την επαφή της με το παρόν. Παρ’ όλα αυτά, αρνείται να ξεχάσει την καλύτερή της φίλη, καθώς είναι πεπεισμένη ότι η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο. Κανείς όμως δεν εννοεί να ακούσει τη Μοντ – ούτε η αγανακτισμένη κόρη της, πόσο μάλλον η αστυνομία. Οπλισμένη με τις χειρόγραφες σημειώσεις της –τη χάρτινη μνήμη της, όπως η ίδια τις αποκαλεί– και την επιτακτική αίσθηση ότι η Ελίζαμπεθ χρειάζεται τη βοήθειά της, η Μοντ βάζει σκοπό να ανακαλύψει τι έχει συμβεί και να σώσει την πολυαγαπημένη της φίλη. Η αναζήτηση της αλήθειας και οι ενδείξεις φαίνεται ωστόσο να την οδηγούν όλο και βαθύτερα στο μακρινό παρελθόν της, σε ένα από δεκαετίες θαμμένο μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου θα έχει συνταρακτικές συνέπειες: την αινιγματική εξαφάνιση της αδελφής της λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Συγγραφέας: Έμα Χίλι

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο με τίτλο "Χάρτινη Μνήμη" είναι ένα μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις μυστηρίου. Η Μοντ είναι μία ηλικιωμένη γυναίκα που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μνήμη της. Ξεχνάει αρκετά πράγματα στην καθημερινότητά της, εκτός από το γεγονός ότι η φίλη της η Ελίζαμπεθ έχει εξαφανιστεί. Κανείς όμως δε φαίνεται να την πιστεύει, παρά τις προσπάθειές της να τους πείσει.

   Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πλευρά ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης κάνει το βιβλίο ξεχωριστώ. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μπει στη "δύσκολη" θέση της Μοντ, να βιώσει τα συναισθήματά της και να ακούσει τις σκέψεις της. Η πλοκή κινείται σε δύο χρόνους, στο σήμερα της ηλικιωμένης Μοντ και στην περίοδο της εφηβικής της ηλικίας, κατά την οποία εξαφανίστηκε η μεγάλη της αδερφή. Έχει μία περιπλοκότητα, καθώς τα όσα διαβάζουμε είναι από την οπτική μίας ηρωίδας με άνοια και αυτό μπερδεύει κάπως τα πράγματα. Παρόλα αυτά, στο τέλος όλα εξηγούνται και δεν μένει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Το βιβλίο είναι κατά κύριο λόγου μυστηρίου, αλλά έχει και μία κοινωνική διάσταση, αφού προσεγγίζει το θέμα των ανθρώπων με μνημονικά προβλήματα. Τονίζει τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ίδια, όπως επίσης και τα συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. 

   Η Μοντ είναι μία γλυκιά, αστεία και πεισματάρα γυναίκα που γίνεται από τις πρώτες κιόλας σελίδες αγαπητή. Παρά τα προβλήματά της, δεν προκαλεί σε κανένα μέρος του βιβλίου το αίσθημα της λύπησης στον αναγνώστη. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της φίλης της, καθότι δε θέλει να βιώσει ξανά την τραυματική εξαφάνιση ενός αγαπημένου της προσώπου.

   Γενικά, η "Χάρτινη Μνήμη" είναι μία καλογραμμένη ιστορία μυστηρίου που δημιουργεί μία γλυκόπικρη αίσθηση σε όποιον τη διαβάσει. Θα το πρότεινα σε όσους αγαπούν τα βιβλία του είδους και ψάχνουν κάτι το διαφορετικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...